Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_56i95eu1si1urtu9858pab3206, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Tort czekoladowy z malinami

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 180 ml aquafaby (zalewa z puszki ciecierzycy lub woda po gotowaniu ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 200 g mąki pszennej tortowej 450 (w wersji bezglutenowej pół na pół mąki ziemniaczanej i gryczanej niepalonej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Składniki na masę czekoladową:
  • 800 ml mleka kokosowego (24h w lodówce)
  • 2 łyżki cukru pudru (lub10 daktyli namoczonych wątku ok.1h, odsączonych i bardzo drobno pokrojonych)
  • 200 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Składniki na polewę:
  • 100 g gorzkiej czekolady (min 70%)
  • 2 łyżki cukru kokosowego lub zwykłego
  • 150 ml śmietanki roślinnej (ja użyłam owsianej)
  • Składniki na poncz:
  • pół szklanki gorącej wody
  • łyżka cukru
  • pół szklanki spirytusu (niekoniecznie - możesz zastąpić wodą)
  • kilka kropli olejku rumowego
  • kilka kropli olejku arakowego
  • Dekoracja:
  • maliny świeże lub mrożone
  • gorzka czekolada

Przygotowanie

BISZKOPT
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Aquafabę ubijaj mikserem, aż powstanie sztywna piana.
Bardzo powoli wsypuj cukier puder po łyżeczce cały czas ubijając.
Następnie cieniutkim strumieniem wlej olej kokosowy do piany.
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wsyp powoli do ubitej piany. Wymieszaj delikatnie łopatką. Masa będzie trochę gęstsza niż w zwykłym biszkopcie.
Przełóż ciasto do tortownicy (ja niczym jej nie smaruję ani nie obsypuję). Wstaw do piekarnika na 40 minut. W tortownicy o średnicy 24 cm wyszedł biszkopt, który bez problemu mogłam podzielić na dwie części.

KREM
Gęstą część mleczka kokosowego wyjmij z lodówki i przełóż do misy miksera.
Ubijaj ok 2 minut z cukrem lub daktylami.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wystudź (musi być cały czas płynna).
Cienką stróżką dodaj płynną czekoladę i miksuj do uzyskania gładkiej masy. (Nie używaj do tego Thermomixu, bo masa się zważy).

POLEWA
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
W garnuszku zagotuj śmietankę roślinną , dodaj cukier i powoli wlej roztopioną czekoladę.
Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

PONCZ
Zmieszaj składniki.

WYKONANIE TORTU
Wystudzony biszkopt przekrój na 2 blaty
Na środek talerza lub patery wyłóż odrobinę kremu i połóż na nim pierwszy blat (dzięki temu nie będzie się przemieszczał). Załóż na blat pierścień od tortownicy - dzięki temu kolejne piętra będą równo ułożone.
Nasącz blat ponczem - powinien być cały wilgotny
Wyłóż prawie połowę masy czekoladowej i ułóż na niej maliny, a na maliny połóż pozostałą część , aby przykleić kolejny blat.
Połóż drugi blat i lekko dociśnij go. Nasącz ponczem i ułóż maliny. Wyłóż drugą połowę kremu. Wyrównaj.
Włóż na 30 min do lodówki, następnie nożem obkrój brzegi i zdejmij pierścień tortownicy.
Szpachelką do tortów lub dużym nożem wyrównaj krem na bokach tortu i jego wierzch.
Łyżeczką nakładaj niewielkie ilości polewy na brzeg wierzchu tak by czekolada mogła cienką stróżką spłynąć po boku. Resztę polewy wylej na wierzch i wyrównaj.
Przyozdób malinami (świeżymi lub mrożonymi) listkami mięty oraz wiórkami gorzkiej czekolady uzyskanymi skrobaczką do warzyw.