Składniki
- 1 paczka makaronu z mąki konjac Arche Shirataki Tagliatelle
- 1 opakowanie ciasta do tempury Arche Tempura Fix
- 1 łyżka płatków Nori (np. firmy Arche) lub wegańskiego sosu rybnego (z płatów Nori i sosu sojowego)
- 1/2 - 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
- Sos aioli:
- 1/2 opakowania silken tofu - ok. 200 ml
- 1 łyżeczka musztardy z estragonem (np. firmy Arche) lub innymi ziołami
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 lyzka stolowa oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mączki guar
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Przygotować sos aioli: wszystkie składniki oprócz mączki guar wymieszać, najlepiej w mikserze kielichowym, następnie dodać ciągle mieszając mączkę guar. Doprawić solą i pieprzem i wstawić do schłodzenia do lodówki.
Makaron Shirataki opłukać pod bieżącą wodą. Długie wstążki podzielić na paski o dł. 3-4 cm.
Ciasto na tempurę przygotować według instrukcji na opakowaniu, dodać 1 łyżkę płatków Nori (nie płatów na sushi!) lub łyżkę wegańskiego sosu rybnego oraz sól i wymieszać.
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Wstążki makaronu maczać w cieście, a następnie smażyć w głębokim oleju na złocisty kolor, wykładać do odsączenia tłuszczu na wyłożony papierem kuchennym talerz i zaraz serwować z ziołowym sosem aioli. Świetnie smakują też z ulubionym sosem chili
PS. Przepis ten przygotowałam dla niemieckiej firmy Arche Naturprodukte, stąd też duży wybór składników w przepisie jest tej firmy.