Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_9qfo1mglcub7r5933j6deopnpo, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Wegańskie smażone kalmary w cieście, z ziołowym sosem aioli

Składniki

  • 1 paczka makaronu z mąki konjac Arche Shirataki Tagliatelle
  • 1 opakowanie ciasta do tempury Arche Tempura Fix
  • 1 łyżka płatków Nori (np. firmy Arche) lub wegańskiego sosu rybnego (z płatów Nori i sosu sojowego)
  • 1/2 - 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia
  • Sos aioli:
  • 1/2 opakowania silken tofu - ok. 200 ml
  • 1 łyżeczka musztardy z estragonem (np. firmy Arche) lub innymi ziołami
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 lyzka stolowa oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mączki guar
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Przygotować sos aioli: wszystkie składniki oprócz mączki guar wymieszać, najlepiej w mikserze kielichowym, następnie dodać ciągle mieszając mączkę guar. Doprawić solą i pieprzem i wstawić do schłodzenia do lodówki.
Makaron Shirataki opłukać pod bieżącą wodą. Długie wstążki podzielić na paski o dł. 3-4 cm.
Ciasto na tempurę przygotować według instrukcji na opakowaniu, dodać 1 łyżkę płatków Nori (nie płatów na sushi!) lub łyżkę wegańskiego sosu rybnego oraz sól i wymieszać.
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Wstążki makaronu maczać w cieście, a następnie smażyć w głębokim oleju na złocisty kolor, wykładać do odsączenia tłuszczu na wyłożony papierem kuchennym talerz i zaraz serwować z ziołowym sosem aioli. Świetnie smakują też z ulubionym sosem chili

PS. Przepis ten przygotowałam dla niemieckiej firmy Arche Naturprodukte, stąd też duży wybór składników w przepisie jest tej firmy.