Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_j36tagkdcppc62hjfrkqs5fe32, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Migdałowa owsianka

Składniki

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
  • 1/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • można przyozdobić:
  • świeżymi, suszonymi lub mrożonymi owocami
  • orzechami i nasionami
  • masłem orzechowym
  • jogurtem kokosowym

Przygotowanie

Do małego garnka z przykrywką dodać płatki owsiane, mleko migdałowe, wodę i szczyptę soli. Przykryć i zagotować na średnim ogniu.
W międzyczasie obrać banana i ugnieść go widelcem w osobnej miseczce. Dodać do garnka, wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut, aż owsianka zgęstnieje i zmięknie.
Zdjąć z ognia, dodać masło migdałowe, cynamon i wanilię. Przełożyć do miski i udekorować owocami, orzechami, jogurtem kokosowym lub zwyczajnie tym, na co mamy akurat ochotę.
Przepis jest na jedną porcję, ale bardzo łatwo jest podwoić składniki i delektować się migdałową owsianką z bliską osobą:)