Składniki
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
- 1/4 szklanki wody
- szczypta soli
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka masła migdałowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- można przyozdobić:
- świeżymi, suszonymi lub mrożonymi owocami
- orzechami i nasionami
- masłem orzechowym
- jogurtem kokosowym
Przygotowanie
Do małego garnka z przykrywką dodać płatki owsiane, mleko migdałowe, wodę i szczyptę soli. Przykryć i zagotować na średnim ogniu.
W międzyczasie obrać banana i ugnieść go widelcem w osobnej miseczce. Dodać do garnka, wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut, aż owsianka zgęstnieje i zmięknie.
Zdjąć z ognia, dodać masło migdałowe, cynamon i wanilię. Przełożyć do miski i udekorować owocami, orzechami, jogurtem kokosowym lub zwyczajnie tym, na co mamy akurat ochotę.
Przepis jest na jedną porcję, ale bardzo łatwo jest podwoić składniki i delektować się migdałową owsianką z bliską osobą:)