Składniki
- tofu naturalne 300 g
- 1-2 łyżki oleju kokosowego
- duża cebula
- puszka mleka kokosowego 400 ml
- pasta kokosowa 200 g
- marchew
- papryka
- 2 ząbki czosnku
- nieduża cukinia
- groszek cukrowy 200-250 g
- grzybki shimeji 250 g
- świeża kolendra do przybrania
- 2 kopiaste łyżeczki curry w proszku
- pół łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta kuminu
- szczypta chili
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Tofu pokroić w około 2 cm kostkę, szybko podsmażyć na oleju kokosowym, wyjąć i usmażyć cebulę na złoty kolor.
Dorzucić curry w proszku, kurkumę, imbir, kumin, gałkę muszkatołową, chili i chwilę podsmażyć mieszając.
Dodać pokrojoną w cienkie plasterki marchew, paprykę pokrojoną w paski oraz ząbki czosnku i podsmażone tofu, dolać mleko kokosowe, dołożyć pastę kokosową i dusić pod przykryciem 15 min.
Następnie dodać groszek cukrowy i cukinię pokrojoną w grube półplastry. Dusić kolejne 5 min.
Dorzucić grzybki, doprawić solą i pieprzem oraz sprawdzić ostrość i ewentualnie dołożyć do smaku imbir lub chili. Dusić 3-4 minuty.
Posypać listkami kolendry i podać z ryżem.
Smacznego :-)