Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_90luro788lutvgv2gspq69me2h, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Zółte curry z tofu

Składniki

  • tofu naturalne 300 g
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego
  • duża cebula
  • puszka mleka kokosowego 400 ml
  • pasta kokosowa 200 g
  • marchew
  • papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • nieduża cukinia
  • groszek cukrowy 200-250 g
  • grzybki shimeji 250 g
  • świeża kolendra do przybrania
  • 2 kopiaste łyżeczki curry w proszku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kuminu
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Tofu pokroić w około 2 cm kostkę, szybko podsmażyć na oleju kokosowym, wyjąć i usmażyć cebulę na złoty kolor.
Dorzucić curry w proszku, kurkumę, imbir, kumin, gałkę muszkatołową, chili i chwilę podsmażyć mieszając.
Dodać pokrojoną w cienkie plasterki marchew, paprykę pokrojoną w paski oraz ząbki czosnku i podsmażone tofu, dolać mleko kokosowe, dołożyć pastę kokosową i dusić pod przykryciem 15 min.
Następnie dodać groszek cukrowy i cukinię pokrojoną w grube półplastry. Dusić kolejne 5 min.
Dorzucić grzybki, doprawić solą i pieprzem oraz sprawdzić ostrość i ewentualnie dołożyć do smaku imbir lub chili. Dusić 3-4 minuty.
Posypać listkami kolendry i podać z ryżem.
Smacznego :-)