Składniki
- Farsz:
- 250 g mrożonego szpinaku
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 cebulki
- 2 duże ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta zmielonych nasion kolendry
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- Ciasto:
- 250 g mÄ…ki orkiszowej jasnej
- ok. 100-150 ml letniej wody
- łyżka oliwy
- 1/3 łyżeczki soli
- Porządna garść orzechów włoskich oraz świeży tymianek
Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę, sól i oliwę umieszczamy w misce. Stopniowo dolewamy wodę (w ilości takiej, aby ciasto przyjemnie się wyrabiało i nie przyklejało), mieszamy. Połączone składniki wykładamy na blat i wyrabiamy plastyczne ciasto przez ok. 5 minut. Odstawiamy na 30 minut do odpoczęcia (można zostawić je na dłużej w lodówce).
Farsz:
Na patelni rozgrzewamy olej.
Cebulkę i czosnek drobno siekamy i wrzucamy na patelnię. Chwilę smażymy, następnie dodajemy szpinak i smażymy do całkowitego rozmrożenia.
Do gotowego szpinaku dodajemy ciecierzycę i przyprawy. Chwilkę podsmażamy, koniecznie smakujemy i ewentualnie doprawiamy. Za pomocą tłuczka do ziemniaków łączymy ciecierzycę ze szpinakiem (rozgniatamy ją, aby farsz stał się jednolity). Odstawiamy, aby trochę przestygł.
Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy z niego kółka, na każde nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy. Gotowe pierożki gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Przed podaniem chwilkę je podsmażamy, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i świeżymi gałązkami tymianku.