Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_j05e1vhofj8vkhhsf95lr0cia1, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Pierogi ze szpinakiem, ciecierzycą i orzechami włoskimi

Składniki

  • Farsz:
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 cebulki
  • 2 duże zÄ…bki czosnku
  • szczypta gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej
  • szczypta zmielonych nasion kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • Ciasto:
  • 250 g mÄ…ki orkiszowej jasnej
  • ok. 100-150 ml letniej wody
  • Å‚yżka oliwy
  • 1/3 Å‚yżeczki soli
  • PorzÄ…dna garść orzechów wÅ‚oskich oraz Å›wieży tymianek

Przygotowanie

Ciasto:
Mąkę, sól i oliwę umieszczamy w misce. Stopniowo dolewamy wodę (w ilości takiej, aby ciasto przyjemnie się wyrabiało i nie przyklejało), mieszamy. Połączone składniki wykładamy na blat i wyrabiamy plastyczne ciasto przez ok. 5 minut. Odstawiamy na 30 minut do odpoczęcia (można zostawić je na dłużej w lodówce).

Farsz:
Na patelni rozgrzewamy olej.
Cebulkę i czosnek drobno siekamy i wrzucamy na patelnię. Chwilę smażymy, następnie dodajemy szpinak i smażymy do całkowitego rozmrożenia.
Do gotowego szpinaku dodajemy ciecierzycę i przyprawy. Chwilkę podsmażamy, koniecznie smakujemy i ewentualnie doprawiamy. Za pomocą tłuczka do ziemniaków łączymy ciecierzycę ze szpinakiem (rozgniatamy ją, aby farsz stał się jednolity). Odstawiamy, aby trochę przestygł.

Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy z niego kółka, na każde nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy. Gotowe pierożki gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Przed podaniem chwilkę je podsmażamy, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i świeżymi gałązkami tymianku.