Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_r9vvms7g1lpjhvjbqvvspj36n9, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Makaron ryżowy ze szpinakiem, grzybami shimeji i tofu

Składniki

  • 100 g makaronu ryżowego typu wstążki
  • 150 g szpinaku baby
  • 180 g tofu naturalnego
  • 150 g grzybów shimeji
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • sos sojowy
  • sól
  • oliwa
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru
  • listki buraków do dekoracji

Przygotowanie

Grzyby shimeji oczyściłem, odciąłem końcówki i opłukałem, następnie wrzuciłem do wrzącej, lekko osolonej wody i gotowałem ok. 10 min.
Makaron ryżowy zalałem osolonym wrzątkiem, a następnie gotowałem na małym ogniu kilka minut, aż zmięknie.
W tym czasie opłukałem szpinak. Na rozgrzanej patelni lekko podsmażyłem na oliwie czosnek posiekany w plasterki i utarty imbir, następnie dodałem szpinak i doprawiłem sosem sojowym. Szpinak smażyłem ok. 2 minuty.
Na drugiej patelni podsmażyłem na oliwie tofu doprawione niewielką ilością soli. Wszystkie przygotowane składniki wyłożyłem na talerz: makaron, szpinak, grzyby oraz tofu, polałem sosem powstałym z podsmażenia szpinaku, a na koniec udekorowałem młodymi listkami buraka. Smacznego!!!