Składniki
- CIASTO:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- aquafaba z 1 puszki ciecierzycy
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1/4 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
- 2/3 szklanki cukru
- KREM
- 2 puszki mleka kokosowego (schłodzonego przez 8-12 h w lodówce)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka alkoholu
- 1 łyżeczka ciepłej wody
- 90 g marcepanu
- SYROP DO NASĄCZENIA
- 1/2 szklanka cukru
- 1/2 szklanka wody
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- dżem wiśniowy
- wiśnie w cukrze
- DODATKOWO
- domowe trufle z gorzkiej czekolady i mleka kokosowego
- rozpuszczona czekolada do polania ciasta
- chipsy i wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie
CIASTO
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C. Okrągłą blaszkę o średnicy 15 cm wysmaruj olejem kokosowym i obsyp kakao.
Do miski przesiej suche składniki - mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao. Wymieszaj do połączenia się składników.
W osobnej misce ubij mikserem na wysokich obrotach aquafabę. Dodawaj cukier, ubijając jeszcze przez ok.1 min. Następnie dodaj pozostałe mokre składniki - olej, ocet i mus jabłkowy, dokładnie wymieszaj.
Do mokrych składników dodawaj suche, delikatnie mieszając ręcznie.
Gotowe ciasto przelej do formy i piecz w temp. 175 stopni C przez ok. 25 min. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
KREM
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodając 1 łyżkę cukru. Wystudź. Czekolada musi być chłodna, ale wciąż płynna.
Stałą część z obu puszek mleka kokosowego przełóż do dużej miski, dodaj pozostały cukier i sok z cytryny. Całość ubij na sztywną i gładką masę. Następnie 1/3 masy przełóż do drugiej miski.
Do pozostałych 2/3 masy dodaj rozpuszczoną czekoladę i krótko wymieszaj, dodając połowę alkoholu.
Marcepan rozgnieć widelcem na gładką masę dodając ciepłą wodę. Delikatnie połącz go z odłożoną 1/3 masy z mleka kokosowego. Dodaj resztę alkoholu.
SYROP
Cukier, wodę i sok z cytryny wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu do uzyskania konsystencji syropu.
Pozostaw do wystudzenia.
Wystudzone ciasto przekrój na 3 części. Pierwszą z nich nasącz syropem, posmaruj cienką warstwą dżemu, ułóż wiśnie. Wyłóż krem czekoladowy.
Połóż następny blat ciasta i ponownie nasącz. Wyłóż krem marcepanowy. Przykryj ostatnim blatem ciasta.
Gotowy wypiek możesz polać roztopioną gorzką czekoladą, udekorować truflami, marcepanem, chipsami i wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
IG: @maxineczka_