Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_n97u9slmbpknp96f7is5j6vovf, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Boczniaki z makaronem soba i piklami z ogórków

Składniki

  • 500 g boczniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g makaronu soba
  • 100 g liści świeżego szpinaku
  • 1 papryczka chilli
  • pęczek kolendry do dekoracji
  • Marynata:
  • 2 łyżki sosu teryiaki
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka porto
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku pokrojonego w plastry
  • Pikle z ogórków:
  • 1 długi ogórek bio
  • 1 łyżka nasion czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka płatków nori
  • szczypta soli

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania marynaty do boczniaków. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, dodajemy boczniaki, czosnek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 20 minut.
W tym czasie kroimy ogórka w kostkę o boku 1 cm, wkładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki do pikli i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę , dodajemy makaron soba i gotujemy według instrukcji na opakowaniu (u mnie 3 minuty).
W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię i smażymy boczniaki razem z marynatą przez ok.10 minut. Do usmażonych boczniaków na patelnię dodajemy świeże liście szpinaku i smażymy jeszcze 3 minuty. Dodajemy ugotowany makaron, pokrojoną papryczkę chilli i pikle z ogórków. Mieszamy wszystko i wykładamy na talerze.
Dekorujemy listkami kolendry, ewentualnie możemy polać sosem teryaki.
Wyśmienite polecam:)