Składniki
- 500 g boczniaków
- 3 ząbki czosnku
- 200 g makaronu soba
- 100 g liści świeżego szpinaku
- 1 papryczka chilli
- pęczek kolendry do dekoracji
- Marynata:
- 2 łyżki sosu teryiaki
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka porto
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 2 ząbki czosnku pokrojonego w plastry
- Pikle z ogórków:
- 1 długi ogórek bio
- 1 łyżka nasion czarnego sezamu
- 1 łyżeczka płatków nori
- szczypta soli
Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania marynaty do boczniaków. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, dodajemy boczniaki, czosnek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 20 minut.
W tym czasie kroimy ogórka w kostkę o boku 1 cm, wkładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki do pikli i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę , dodajemy makaron soba i gotujemy według instrukcji na opakowaniu (u mnie 3 minuty).
W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię i smażymy boczniaki razem z marynatą przez ok.10 minut. Do usmażonych boczniaków na patelnię dodajemy świeże liście szpinaku i smażymy jeszcze 3 minuty. Dodajemy ugotowany makaron, pokrojoną papryczkę chilli i pikle z ogórków. Mieszamy wszystko i wykładamy na talerze.
Dekorujemy listkami kolendry, ewentualnie możemy polać sosem teryaki.
Wyśmienite polecam:)