Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_3ubham51rl3rjip4alov9vrdc0, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Soczewica z bliskowschodnią nutą

Składniki

  • 300 g zielonej soczewicy
  • 1 marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cukinia
  • 1/2 l passaty
  • 1/4 puszki fasoli czerwonej
  • 1/4 puszki ciecierzycy
  • olej rzepakowy
  • Przyprawy: kumin, kolendra, goździki mielone, gałka mielona, cynamon mielony i 1 laska, curry, kurkuma, papryka wędzona, sól, pieprz

Przygotowanie

Moczę soczewicę 20 minut. Gotuję w przyprawach ok.30 min, aż do odparowania wody, solę na końcu i pozostawiam do lekkiego ostudzenia.
W rondlu podsmażam marchew, pokrojoną w półplasterki, paprykę w kostkę i cukinię w półplasterki.
Dodaję przyprawy oraz pomidory krojone i passatę. Całość gotuję na małym ogniu przez 10 minut.
Łączę soczewicę z warzywami w sosie, wrzucam fasolę i ciecierzycę