Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków purée
- 700 g zblanszowanej cykorii
- 100 g vege sera żółtego
- Vege beszamel:
- 40 g mąki
- 40 g oleju
- 3 szklanki mleka sojowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli i pieprzu
- łyżka kurkumy
- łyżka miodu
Przygotowanie
Beszamel:
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mąkę, energicznie mieszając, i stopniowo dodajemy mleko sojowe. Mieszamy do zgęstnienia. Przyprawiamy gałką i solą i pieprzem. Odstawiamy.
Cykoria:
Warzywo pozbawiamy białego, gorzkiego środka. Blanszujemy na parze, dodając soli i miodu.
Zapiekanka:
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem układamy puree ziemniaczane, a na nim cykorię. Całość polewamy beszamelem i dekorujemy szczyptą kurkumy oraz serem.
Pieczemy w temp. 180 stopni około 20 min.