Składniki
- 4 bułki
- Sos:
- 75 ml wina mirin
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżeczki syrop z agawy
- 6 łyżek octu balsamicznego
- Warzywa:
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 1 duży ziemniak
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka agawy
- 1 łyżka syropu borówkowego
- 1 łyżeczka przyprawy do tajin (kurkuma, kumin, cynamon, papryka sodka, czosnek sproszkowany, ziarna kolendry)
- sezam
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru.
- Burgery:
- 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 dymka
- 6 łyżek pokrojonych w kostkę grzybów (pieczarki, sitake, boczniaki itp.)
- 1 łyżeczka pasty czosnkowej
- 2 szczypty suszonej trawy cytrynowej
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- 2 łyżki oliwy
- Marmolada:
- 1 mango
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- sok z 0,5 pomarańczy
- 1 łyżeczka sosu teryaki
- 1 łyżka sosu sojowego
- Pasta z awokado:
- 1 czerwona cebula
- pęczek kolendry
- 2 avocado
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z 0,5 limonki
- 1 łyżka cukru kokosowego
Przygotowanie
Zrób sos z podanych składników i gotuj, aż zgęstnieje, a alkohol odparuje.
Ugotuj przelaną wrzątkiem kaszę w 1 szklance wody do miękkości (ok. 12-15. min.) i odstaw.
Warzywa obierz i pokrój w słupki, zblanszuj 5 minut we wrzątku i zamarynuj w podanych dodatkach.
Grzyby i cebulkę podsmaż na oliwie i dodaj do przestudzonej kaszy.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni, piecz warzywa wraz z marynatą ok. 30 minut.
Mango obierz i uduś na patelni wraz z dodatkami na marmoladę.
W malakserze zblenduj cebulkę z kolendrą, dodaj avocado, sos sojowy i sok oraz cukier.
Z masy na burgery zrób 4 kotlety i smaż na złoty kolor. Bułki podpiecz pod grillem, ok 3 min.
Złóż burgera: na spód bułki połóż pastę z avocado, na to burgera i marmoladę. Podawaj z warzywami.