Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_4eu45op63g2tj156t69dkr1e4d, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Jaglane burgery z warzywami korzennymi

Składniki

  • 4 bułki
  • Sos:
  • 75 ml wina mirin
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżeczki syrop z agawy
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • Warzywa:
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 duży ziemniak
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka agawy
  • 1 łyżka syropu borówkowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do tajin (kurkuma, kumin, cynamon, papryka sodka, czosnek sproszkowany, ziarna kolendry)
  • sezam
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru.
  • Burgery:
  • 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 dymka
  • 6 łyżek pokrojonych w kostkę grzybów (pieczarki, sitake, boczniaki itp.)
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowej
  • 2 szczypty suszonej trawy cytrynowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • Marmolada:
  • 1 mango
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • sok z 0,5 pomarańczy
  • 1 łyżeczka sosu teryaki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Pasta z awokado:
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek kolendry
  • 2 avocado
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z 0,5 limonki
  • 1 łyżka cukru kokosowego

Przygotowanie

Zrób sos z podanych składników i gotuj, aż zgęstnieje, a alkohol odparuje.
Ugotuj przelaną wrzątkiem kaszę w 1 szklance wody do miękkości (ok. 12-15. min.) i odstaw.
Warzywa obierz i pokrój w słupki, zblanszuj 5 minut we wrzątku i zamarynuj w podanych dodatkach.
Grzyby i cebulkę podsmaż na oliwie i dodaj do przestudzonej kaszy.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni, piecz warzywa wraz z marynatą ok. 30 minut.
Mango obierz i uduś na patelni wraz z dodatkami na marmoladę.
W malakserze zblenduj cebulkę z kolendrą, dodaj avocado, sos sojowy i sok oraz cukier.
Z masy na burgery zrób 4 kotlety i smaż na złoty kolor. Bułki podpiecz pod grillem, ok 3 min.
Złóż burgera: na spód bułki połóż pastę z avocado, na to burgera i marmoladę. Podawaj z warzywami.