Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_1968bp9oq9gtt83lolvloblcqa, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Gulasz vege w stylu tajskim

Składniki

  • 8 cebul
  • 4 szalotki
  • 1 seler
  • 7 marchewek,
  • 5 słodkich ziemniaków
  • chili
  • 1 limonka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • opakowanie kolendry
  • 1 łyżka oleju sezamoego
  • 1 puszka cieciorki w zalewie
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • pół krążka cukru palmowego
  • sos sojowy
  • sos hoisin
  • kurkuma
  • 1 łyżka masła orzechowego.

Przygotowanie

Olej koksowy rozgrzewamy w woku, wrzucamy pokrojoną cebulę, szalotkę, seler, marchew, słodkie ziemniaki. Solimy, dodajemy chili, kolendrę, sos sojowy i sos hoisin (po 2 łyżki), kurkumę i masło orzechowe - to ono daje jedwabisty smak.
Dodajemy mleko koksowe i po 10 minutach od przykrycia dodajemy cieciorkę z wodą z puszki i cukier palmowy. Gotujemy pod przykryciem jeszcze 15 minut.
Na koniec posypujemy np. szczypiorkiem. Najlepiej smakuje z makaronem ryżowym.