Składniki
- 8 cebul
- 4 szalotki
- 1 seler
- 7 marchewek,
- 5 słodkich ziemniaków
- chili
- 1 limonka
- 1 łyżka oleju kokosowego
- opakowanie kolendry
- 1 łyżka oleju sezamoego
- 1 puszka cieciorki w zalewie
- 2 puszki mleka kokosowego
- pół krążka cukru palmowego
- sos sojowy
- sos hoisin
- kurkuma
- 1 łyżka masła orzechowego.
Przygotowanie
Olej koksowy rozgrzewamy w woku, wrzucamy pokrojoną cebulę, szalotkę, seler, marchew, słodkie ziemniaki. Solimy, dodajemy chili, kolendrę, sos sojowy i sos hoisin (po 2 łyżki), kurkumę i masło orzechowe - to ono daje jedwabisty smak.
Dodajemy mleko koksowe i po 10 minutach od przykrycia dodajemy cieciorkę z wodą z puszki i cukier palmowy. Gotujemy pod przykryciem jeszcze 15 minut.
Na koniec posypujemy np. szczypiorkiem. Najlepiej smakuje z makaronem ryżowym.