Składniki
- Kalarepa (1 sztuka)
- Kapusta pak choi (4 liście) *można pominąć lub zastąpić, np. jarmużem
- Dymka wraz ze szczypiorkiem (2 sztuki)
- Czarnuszka (1 łyżeczka)
- Olej kokosowy (2 łyżki)
- Tofu naturalne (1 kostka)
- Kumin (pół łyżeczki)
- Wędzona papryka (pół łyżeczki)
- Różowa sól himalajska (2 szczypty)
- Sezam biały łuskany (ok. 50 g)
- Makaron ryżowy (80-100 g)
- Olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno (2 łyżki)
- Orzechy włoskie (kilka sztuk)
- Łyżka ostrego sosu z habanero i marakują
- Papryczka habanero (1 sztuka)
- Imbir świeży (kawałek ok. 2cm)
- Cytryna (2 sztuki)
- Brązowy cukier (1,5 łyżki)
- Suszone pomidory w płatkach (1 łyżka)
- Pomidor malinowy (1 duża sztuka)
- Marakuja (1 sztuka)
Przygotowanie
Ostry sos z habanero i marakują:
Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Papryczkę habanero i pomidora drobno posiekać. Zetrzeć skórkę z jednej cytryny. Z obu cytryn wycisnąć sok. Wydrążyć miąższ z marakui. Papryczkę, imbir, skórę cytrynową i cukier podprażyć przez chwilę na rozgrzanej patelni. Dodać sok cytrynowy, płatki pomidora suszonego oraz świeżego pomidora i dusić na patelni przez ok. 3 minuty. Pod koniec dodać miąższ z marakui. Gotowy sos przelać do słoiczka. Do potrawy potrzebna będzie tylko 1 łyżka sosu.
*Sos jest bardzo ostry. Jeżeli ktoś woli delikatniejsze smaki, wystarczy dodać więcej świeżych pomidorów, a zamiast papryczki habanero użyć mniej ostrej papryczki, np. chili.
Orzechy włoskie i sezam podprażyć na rozgrzanej patelni i przestudzić. Odłożyć orzechy i 1 łyżkę sezamu, a resztę zblendować na pastę (tahini).
* Można oczywiście wykorzystać również gotową tahinę. Ja polecam zrobić jednak samodzielnie - i to w większej ilości).
Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia.
Tofu pokroić w plastry, oprószyć lekko solą i obtoczyć w ostrym sosie.
Na patelni na 1 łyżce oleju kokosowego podsmażyć plastry tofu, obsypując je kuminem i wędzoną papryką. Tofu powinno być lekko chrupiące. Po wyłożeniu na talerz, obsypać tofu prażonymi orzechami włoskimi.
Kalarepę obrać i pokroić w kostkę, a dymkę drobno posiekać. Podsmażyć składniki na 1 łyżce oleju kokosowego. Kiedy delikatnie się zrumienią, dodać posiekaną kapustę pak choi, czarnuszkę i tahinę. Wymieszać z makaronem ryżowym. Całość polać olejem z orzechów włoskich oraz posypać posiekanym szczypiorkiem i prażonym sezamem.
Zdrowe i pożywne danie gotowe! Smacznego!