Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_l29imjdg7fnfpg6cvc51enavrh, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Sezamowy makaron ryżowy z kalarepą i pikantnym tofu

Składniki

  • Kalarepa (1 sztuka)
  • Kapusta pak choi (4 liście) *można pominąć lub zastąpić, np. jarmużem
  • Dymka wraz ze szczypiorkiem (2 sztuki)
  • Czarnuszka (1 łyżeczka)
  • Olej kokosowy (2 łyżki)
  • Tofu naturalne (1 kostka)
  • Kumin (pół łyżeczki)
  • Wędzona papryka (pół łyżeczki)
  • Różowa sól himalajska (2 szczypty)
  • Sezam biały łuskany (ok. 50 g)
  • Makaron ryżowy (80-100 g)
  • Olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno (2 łyżki)
  • Orzechy włoskie (kilka sztuk)
  • Łyżka ostrego sosu z habanero i marakują
  • Papryczka habanero (1 sztuka)
  • Imbir świeży (kawałek ok. 2cm)
  • Cytryna (2 sztuki)
  • Brązowy cukier (1,5 łyżki)
  • Suszone pomidory w płatkach (1 łyżka)
  • Pomidor malinowy (1 duża sztuka)
  • Marakuja (1 sztuka)

Przygotowanie

Ostry sos z habanero i marakują:
Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Papryczkę habanero i pomidora drobno posiekać. Zetrzeć skórkę z jednej cytryny. Z obu cytryn wycisnąć sok. Wydrążyć miąższ z marakui. Papryczkę, imbir, skórę cytrynową i cukier podprażyć przez chwilę na rozgrzanej patelni. Dodać sok cytrynowy, płatki pomidora suszonego oraz świeżego pomidora i dusić na patelni przez ok. 3 minuty. Pod koniec dodać miąższ z marakui. Gotowy sos przelać do słoiczka. Do potrawy potrzebna będzie tylko 1 łyżka sosu.
*Sos jest bardzo ostry. Jeżeli ktoś woli delikatniejsze smaki, wystarczy dodać więcej świeżych pomidorów, a zamiast papryczki habanero użyć mniej ostrej papryczki, np. chili.

Orzechy włoskie i sezam podprażyć na rozgrzanej patelni i przestudzić. Odłożyć orzechy i 1 łyżkę sezamu, a resztę zblendować na pastę (tahini).
* Można oczywiście wykorzystać również gotową tahinę. Ja polecam zrobić jednak samodzielnie - i to w większej ilości).

Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia.
Tofu pokroić w plastry, oprószyć lekko solą i obtoczyć w ostrym sosie.
Na patelni na 1 łyżce oleju kokosowego podsmażyć plastry tofu, obsypując je kuminem i wędzoną papryką. Tofu powinno być lekko chrupiące. Po wyłożeniu na talerz, obsypać tofu prażonymi orzechami włoskimi.

Kalarepę obrać i pokroić w kostkę, a dymkę drobno posiekać. Podsmażyć składniki na 1 łyżce oleju kokosowego. Kiedy delikatnie się zrumienią, dodać posiekaną kapustę pak choi, czarnuszkę i tahinę. Wymieszać z makaronem ryżowym. Całość polać olejem z orzechów włoskich oraz posypać posiekanym szczypiorkiem i prażonym sezamem.
Zdrowe i pożywne danie gotowe! Smacznego!