Składniki
- łyżka oleju kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 bataty
- 1,5 szklanki mleka kokosowego
- 3 szklanki wody
- 4 łyżeczki zielonej pasty curry
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 szczypty soli
- 4 listki kafiru
- pół paczki makaronu chińskiego
- paczka szpinaku
- 4 łyżeczki sosu ze sfermentowanych kwiatów kokosa
Przygotowanie
1. Na rozgrzanego woka wlać olej kokosowy i rozmieszać.
2. Dodać cebulę, a następnie czosnek, lekko podsmażyć.
3. Dodać mleko kokosowe i wodę.
4. Dodać zieloną pastę curry, listki kafiru oraz sos ze sfermentowanych kwiatów kokosa.
5. Po kilku minutach dodać resztę przypraw.
6. Doprowadzić do wrzenia, następnie dodać podgotowane wcześniej bataty.
7. Po 5-8 minutach dodać makaron chiński.
8. Po odczekaniu dwóch minut dodać szpinak.
9. Pozostawić na 2 minuty na małym ogniu.
Gotowe!