Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_robhhdobre9cp0juicii9gfbc9, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Wegetariański chowder

Składniki

  • Warzywa:
  • marchew
  • ziemniak
  • fenkuł
  • seler naciowy
  • cebula
  • por (biała część około 5 cm)
  • kukurydza (1/2 puszki)
  • ząbek czosnku
  • bulion warzywny własnej roboty (2 szklanki)
  • mleko roślinne (2 szklanki)
  • wędzone tofu (około 150 g)
  • Przyprawy do smaku wg.uznania: sól, pieprz, kurkuma, papryka wędzona, papryka ostra, nasiona kopru włoskiego, zmielone, kolendra, liść laurowy, liść limonki, kafir, olej roślinny, natka pietruszki

Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę, por w krążki. Szklimy na oleju roślinnym z odrobiną soli.
Dodajemy liść laurowy, liść limonki. Dorzucamy też ziemniaki i marchew pokrojone w kostkę, seler naciowy i fenkuł w piórka.
Doprawiamy zmiażdżonym ząbkiem czosnku sproszkowaną szczyptą kolendry, kopru włoskiego, papryki wędzonej, papryki ostrej, odrobiną kurkumy. Wszystko zalewamy dwoma szklankami bulionu warzywnego i gotujemy około 10 minut.
Następnie dodajemy kukurydzę, wędzone tofu pokrojone w grubą kostkę oraz dwie szklanki mleka roślinnego, np. sojowego. Gotujemy jeszcze około 10 minut, dosmaczamy solą, pieprzem, sokiem z limonki. Dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!