Składniki
- Warzywa:
- marchew
- ziemniak
- fenkuł
- seler naciowy
- cebula
- por (biała część około 5 cm)
- kukurydza (1/2 puszki)
- ząbek czosnku
- bulion warzywny własnej roboty (2 szklanki)
- mleko roślinne (2 szklanki)
- wędzone tofu (około 150 g)
- Przyprawy do smaku wg.uznania: sól, pieprz, kurkuma, papryka wędzona, papryka ostra, nasiona kopru włoskiego, zmielone, kolendra, liść laurowy, liść limonki, kafir, olej roślinny, natka pietruszki
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę, por w krążki. Szklimy na oleju roślinnym z odrobiną soli.
Dodajemy liść laurowy, liść limonki. Dorzucamy też ziemniaki i marchew pokrojone w kostkę, seler naciowy i fenkuł w piórka.
Doprawiamy zmiażdżonym ząbkiem czosnku sproszkowaną szczyptą kolendry, kopru włoskiego, papryki wędzonej, papryki ostrej, odrobiną kurkumy. Wszystko zalewamy dwoma szklankami bulionu warzywnego i gotujemy około 10 minut.
Następnie dodajemy kukurydzę, wędzone tofu pokrojone w grubą kostkę oraz dwie szklanki mleka roślinnego, np. sojowego. Gotujemy jeszcze około 10 minut, dosmaczamy solą, pieprzem, sokiem z limonki. Dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!