Składniki
- Spód:
- 160 g mąki*:
- 80 g ryżowej
- 40 g gryczanej
- 40 g ziemniaczanej
- 50 g oleju kokosowego
- 40 ml wody
- szczypta soli
- *Lub 160 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej w wersji glutenowej.
- Masa jaglana dyniowo-pomarańczowa:
- 150 g kaszy jaglanej + 300 ml wody
- 3 ml soli
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 20 g oleju kokosowego
- 105 g cukru trzcinowego + 15 g cukru waniliowego
- przyprawy:
- 5 ml cynamonu
- 2 ml imbiru
- 1/2 ml gałki muszkatołowej
- 1 pomarańcza (skórka + sok) - około 100 ml soku
- 520 g purée z dyni
Przygotowanie
Spód:
Wszystkie składniki zblendować malakserem lub połączyć dłonią, następnie dno formy wylepić masą, dokładnie uklepując. Formę z gotowym spodem schować do lodówki na czas przygotowania masy jaglano-dyniowej.
Masa jaglana dyniowo-pomarańczowa:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Kaszę jaglaną podprażyć w garnuszku, następnie przepłukać wrzątkiem, zalać 300 ml gorącej wody, dodać sól oraz ekstrakt waniliowy i gotować, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn.
Pod koniec gotowania dodać olej, cukier (trzcinowy i waniliowy) oraz przyprawy i wymieszać. Całość zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, dodając skórkę i sok z pomarańczy, a na końcu purée z dyni.
Gotową masę wyłożyć na przygotowany spód, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez
50 minut. Po tym czasie tartę wystudzić i schłodzić w lodówce (nie kroić przed wystudzeniem).