Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_tvt09c35stm5bn1ujsqpan6mhg, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Tarta jaglana dyniowo-pomarańczowa

Składniki

  • Spód:
  • 160 g mąki*:
  • 80 g ryżowej
  • 40 g gryczanej
  • 40 g ziemniaczanej
  • 50 g oleju kokosowego
  • 40 ml wody
  • szczypta soli
  • *Lub 160 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej w wersji glutenowej.
  • Masa jaglana dyniowo-pomarańczowa:
  • 150 g kaszy jaglanej + 300 ml wody
  • 3 ml soli
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 20 g oleju kokosowego
  • 105 g cukru trzcinowego + 15 g cukru waniliowego
  • przyprawy:
  • 5 ml cynamonu
  • 2 ml imbiru
  • 1/2 ml gałki muszkatołowej
  • 1 pomarańcza (skórka + sok) - około 100 ml soku
  • 520 g purée z dyni

Przygotowanie

Spód:
Wszystkie składniki zblendować malakserem lub połączyć dłonią, następnie dno formy wylepić masą, dokładnie uklepując. Formę z gotowym spodem schować do lodówki na czas przygotowania masy jaglano-dyniowej.

Masa jaglana dyniowo-pomarańczowa:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Kaszę jaglaną podprażyć w garnuszku, następnie przepłukać wrzątkiem, zalać 300 ml gorącej wody, dodać sól oraz ekstrakt waniliowy i gotować, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn.
Pod koniec gotowania dodać olej, cukier (trzcinowy i waniliowy) oraz przyprawy i wymieszać. Całość zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, dodając skórkę i sok z pomarańczy, a na końcu purée z dyni.
Gotową masę wyłożyć na przygotowany spód, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez
50 minut. Po tym czasie tartę wystudzić i schłodzić w lodówce (nie kroić przed wystudzeniem).