Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_mngu3a0m7u3ku2m99l9frftgsh, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Paratha z zielonym nadzieniem

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna orkiszu)
  • 1 łyżeczka soli
  • woda
  • olej rzepakowy
  • Nadzienie:
  • 150 g ugotowanego i obranego bobu
  • 50 g oliwek zielonych
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka świeżo mielonej kolendry
  • szczypta skórki otartej z cytryny
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony

Przygotowanie

Mąkę mieszamy z solą i dodajemy tyle wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Odstawiamy na 15 min w misce pod przykryciem.
Bób, zieloną pietruszkę, oliwki, olej i przyprawy miksujemy na gęstą pastę. Doprawiamy do smaku.
Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego krążka układamy po łyżeczce pasty i całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na placki. Placki grillujemy z dwóch str. na suchym dolnym ruszcie. Pod koniec pieczenia, placki smarujemy olejem i grillujemy jeszcze chwilę.

Rada: Jeśli ciasto odstawimy na 15 min do miseczki i przykryjemy je wilgotną ściereczką, to zrobi się bardziej elastyczne. Placki również można przygotować na suchej patelni.