Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_3e0h1qa65etl3hav1vcd4730kg, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Porowa energia

Składniki

  • Składniki:
  • 2 marchwie
  • 1/2 selera
  • 1/2 pasternaku
  • 1 cebula
  • 2 duże pory
  • 1/3 łyżeczki kminku
  • 5 kuleczek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżeczki pietruszki suchej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (jeśli lubicie mniej wyrazisty smak dodajcie 1/3 lub mniej)
  • 1/2 białego pieprzu
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 kostki wędzonego tofu (90 g)
  • 1/2 szklanki wywaru z pora
  • 1 łyżka sosu ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Przygotowanie

1. Obieramy seler, a resztę myjemy i kroimy na duże kawałki.
2. Gotujemy w 100 stopniach przez 1,5 godziny.
3. Przyprawy takie jak sól, pieprz i cząber dajemy 10 min przed końcem gotowania.
4. Tofu kroimy w kostki i smażymy przez 2 minuty na oleju lub roślinnej margarynie. Dodajemy pół szklanki ugotowanego wywaru, 1 łyżę sosu sojowego, i 1 pieprzu ziołowego. Dusimy pod przykrywką do momentu wyparowania wody. Pozostanie tłuszcz z sosem sojowym. Wtedy obrócić jeszcze kilka razy by się zrobiło złocisto - brązowe z obu stron.
5. Przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
6. Podajemy z selerem naciowym na ciepło