Składniki
- Składniki:
- 2 marchwie
- 1/2 selera
- 1/2 pasternaku
- 1 cebula
- 2 duże pory
- 1/3 łyżeczki kminku
- 5 kuleczek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 łyżeczki pietruszki suchej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu (jeśli lubicie mniej wyrazisty smak dodajcie 1/3 lub mniej)
- 1/2 białego pieprzu
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1/2 kostki wędzonego tofu (90 g)
- 1/2 szklanki wywaru z pora
- 1 łyżka sosu ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Przygotowanie
1. Obieramy seler, a resztę myjemy i kroimy na duże kawałki.
2. Gotujemy w 100 stopniach przez 1,5 godziny.
3. Przyprawy takie jak sól, pieprz i cząber dajemy 10 min przed końcem gotowania.
4. Tofu kroimy w kostki i smażymy przez 2 minuty na oleju lub roślinnej margarynie. Dodajemy pół szklanki ugotowanego wywaru, 1 łyżę sosu sojowego, i 1 pieprzu ziołowego. Dusimy pod przykrywką do momentu wyparowania wody. Pozostanie tłuszcz z sosem sojowym. Wtedy obrócić jeszcze kilka razy by się zrobiło złocisto - brązowe z obu stron.
5. Przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
6. Podajemy z selerem naciowym na ciepło