Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_bo49af11kjcvk0majgpq01eui8, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Papryka faszerowana soczewicą oraz kaszą pęczak

Składniki

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała lub żółta cebula
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 średnie papryki (ja użyłem czerwonych)
  • 2 łyżki słoneczki łuskanego
  • 1 łyżka ziaren siemienia lnianego
  • 1/2 kubka wody
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 i 1/2 do 2 łyżeczek cukru
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

1. Soczewicę oraz kaszę ugotować na miękko.
2. Cebulę pokroić w kostkę oraz podsmażyć na oleju.
3. Po 5-6 minutach dodać ugotowane kasze oraz soczewicę wraz z 1/2 kubka wody.
4. Po kolejnych 5 minutach, gdy woda zacznie odparowywać, dodajemy słonecznik, siemię, przecier oraz przyprawy. Dusimy wszystko przez kolejnych kilka minutach aż woda zniknie całkowicie.
5. Odcinamy "czapeczki" papryką w takich sposób by mógłby posłużyć do przykrycia farszu.
6. Czyścimy papryki i nakładamy do wnętrza farszu. Po same brzegi.
7. Pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach - papryki staną się miękkie, lecz nie zaczną się wędzić.