Składniki
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 1 czerwona cebula
- 1 biała lub żółta cebula
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4 średnie papryki (ja użyłem czerwonych)
- 2 łyżki słoneczki łuskanego
- 1 łyżka ziaren siemienia lnianego
- 1/2 kubka wody
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 i 1/2 do 2 łyżeczek cukru
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
1. Soczewicę oraz kaszę ugotować na miękko.
2. Cebulę pokroić w kostkę oraz podsmażyć na oleju.
3. Po 5-6 minutach dodać ugotowane kasze oraz soczewicę wraz z 1/2 kubka wody.
4. Po kolejnych 5 minutach, gdy woda zacznie odparowywać, dodajemy słonecznik, siemię, przecier oraz przyprawy. Dusimy wszystko przez kolejnych kilka minutach aż woda zniknie całkowicie.
5. Odcinamy "czapeczki" papryką w takich sposób by mógłby posłużyć do przykrycia farszu.
6. Czyścimy papryki i nakładamy do wnętrza farszu. Po same brzegi.
7. Pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach - papryki staną się miękkie, lecz nie zaczną się wędzić.