Składniki
- Składniki:
- 2 duże ziemniaki
- 2 szklanki ulubionego makaronu (nieugotowany)
- pęczek kopru
- pęk szpinaku
- średniej wielkości cukinia
- sos:
- 5 małych cebul
- jogurt sojowy (użyłem tego z Kauflandu)
- 1/2 szklanki napoju sojowego
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- pieprz do smaku
- panierka:
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki orzechów ziemnych
Przygotowanie
1.Obieramy ziemniaki i kroimy je na plasterki grubości 2-3 milimetrów (nie za grube, nie za cienkie). Cukinie kroimy na pół wzdłuż, kolejno każdą z części na pół w poprzek i w plasterki.
2. Inne warzywa myjemy.
3.Gotujemy makaron al dente.
4. Dół naczynia smarujemy oliwą.
5.Układamy najpierw ziemniaki, na to szpinak, kolejno cukinię i powtórka.
6.Cebulkę na sos kroimy w grubą kostkę. Szklimy na złoto.
7.Dodajemy jogurt i szklankę napoju sojowego. 8.Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy. Raz kolejny mieszamy na wyłączonym palniku.
9.Nasiona umieszczamy w blenderze z ostrzem S i mielimy na "mąkę".
10.Zapiekankę zalewamy sosem. Brzegi lekko odsuwamy by sos dostał się głębiej. Całość posypujemy "mąką" z nasion.
11.Najlepiej użyć w tym przepisie naczynia z pokrywką. Daje to lepszy efekt, gdyż zapiekanka nie wysycha podczas pieczenia.
12.Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.