Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_onim1bi7kcuebm5vcumvoj4g8c, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Zielona cukiniowo-koprowa zapiekanka

Składniki

  • Składniki:
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 szklanki ulubionego makaronu (nieugotowany)
  • pęczek kopru
  • pęk szpinaku
  • średniej wielkości cukinia
  • sos:
  • 5 małych cebul
  • jogurt sojowy (użyłem tego z Kauflandu)
  • 1/2 szklanki napoju sojowego
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • pieprz do smaku
  • panierka:
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki orzechów ziemnych

Przygotowanie

1.Obieramy ziemniaki i kroimy je na plasterki grubości 2-3 milimetrów (nie za grube, nie za cienkie). Cukinie kroimy na pół wzdłuż, kolejno każdą z części na pół w poprzek i w plasterki.
2. Inne warzywa myjemy.
3.Gotujemy makaron al dente.
4. Dół naczynia smarujemy oliwą.
5.Układamy najpierw ziemniaki, na to szpinak, kolejno cukinię i powtórka.
6.Cebulkę na sos kroimy w grubą kostkę. Szklimy na złoto.
7.Dodajemy jogurt i szklankę napoju sojowego. 8.Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy. Raz kolejny mieszamy na wyłączonym palniku.
9.Nasiona umieszczamy w blenderze z ostrzem S i mielimy na "mąkę".
10.Zapiekankę zalewamy sosem. Brzegi lekko odsuwamy by sos dostał się głębiej. Całość posypujemy "mąką" z nasion.
11.Najlepiej użyć w tym przepisie naczynia z pokrywką. Daje to lepszy efekt, gdyż zapiekanka nie wysycha podczas pieczenia.
12.Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.