Składniki
- 4 ziemniaki
- 1 duży batat
- 1 marchewka
- 1 cebula + pół czerwonej
- 4 pieczarki
- 1 szklanka ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej)
- puszka pomidorów
- pół cukinii
- pół żółtej papryki
- pół pora
- pół główki brokułu (łodygę też dodać)
- olej z pestek winogron
- vege parmezan
- Przyprawy:
- 1 łyżka kuminu (ziarna)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- pół łyżeczki chili
- Sos:
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka masła orzechowego
- sok z limonki wedle uznania(u mnie z połowy limonki)
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1/3 szklanki przegotowanej wody
Przygotowanie
Ziemniaki i bataty ugotować al dente.
W sporym garnku rozgrzać olej i dodać ziarna kuminu. Dodać cebulę, por i smażyć przez kilka minut.
Następnie wrzucić pozostałe warzywa oprócz pomidorów i ziemniaków oraz batatów. Smażyć przez 10 minut po czym dodać puszkę pomidorów i ciecierzycę. Gotować przez 10 minut.
Przygotować naczynie żaroodporne. Rozgrzać piekarnik do 180°. Ułożyć na spodzie ziemniaki na dole. Posypać vege parmezanem. Dodać wszystkie warzywa. Przykryć warstwą batatów. Polać sosem. Piec przez 20-25 minut.