Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_jrt0ap480quc8jod2pdl9egupc, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Zapiekanka z sosem leczo i orzechową skorupką

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 1 duży batat
  • 1 marchewka
  • 1 cebula + pół czerwonej
  • 4 pieczarki
  • 1 szklanka ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej)
  • puszka pomidorów
  • pół cukinii
  • pół żółtej papryki
  • pół pora
  • pół główki brokułu (łodygę też dodać)
  • olej z pestek winogron
  • vege parmezan
  • Przyprawy:
  • 1 łyżka kuminu (ziarna)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki chili
  • Sos:
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • sok z limonki wedle uznania(u mnie z połowy limonki)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody

Przygotowanie

Ziemniaki i bataty ugotować al dente.
W sporym garnku rozgrzać olej i dodać ziarna kuminu. Dodać cebulę, por i smażyć przez kilka minut.
Następnie wrzucić pozostałe warzywa oprócz pomidorów i ziemniaków oraz batatów. Smażyć przez 10 minut po czym dodać puszkę pomidorów i ciecierzycę. Gotować przez 10 minut.
Przygotować naczynie żaroodporne. Rozgrzać piekarnik do 180°. Ułożyć na spodzie ziemniaki na dole. Posypać vege parmezanem. Dodać wszystkie warzywa. Przykryć warstwą batatów. Polać sosem. Piec przez 20-25 minut.