Składniki
- Kalafior
- Brokuły
- Szparagi
- Buraki
- Pomidory
- Ziemniaki
- Marchew
- Awokado
- Orzechy
- Olej z obojętnie jakich orzechów
- Sól
- Kolorowy pieprz
Przygotowanie
Do piekarnika nagrzanego do czerwonych 190 stopni Celsjusza wrzucamy na 30 minutek pocięte na frytki ziemniaki z marchwią, solimy i pieprzymy koniecznie kolorowym pieprzem, polewamy olejem z orzechów (wzmacniając smak).
Na 10 minut przed końcem dorzucamy kalafiorek (dwa grube plastry, które tak się kochają iż połączą się wspólnie), brokułek, szparagi, i pomidoreczki, posypujemy delikatnie gałką muszkatałową.
Już zostało 5 minut trzeba koniecznie dorzucić orzechy dodaję nerkowca, pecany, laskowe wraz z migdałami. Orzechy wzmacniają cudowny orzechowy smak potrawy już podkreślony gałką muszkatołową.
Do wcześniej przygotowanych awokado (nożykiem do skrobania ziemniaczków w wykute dziureczki) wkładamy szparagi z brokułami. Małe wgłębienia robię również w buraczkach, by pięknie mogły położyć się na nich pomidorki.