Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_0nng2hhrkfsrk1jhtnol5d83fd, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Imbirowy tofuburger z sosem malinowym i pieczonym awokado

Składniki

  • Na 4 porcje:
  • 4 bułki, przekrojone na pół
  • 1 tofu wędzone (ok. 180 g), pokrojone na 8 plastrów
  • 7-8 cm korzenia imbiru, startego na tarce
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki mielonej kurkumy
  • 1 spory burak (ok. 400 g)
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g mrożonych malin
  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka suszonego chilli
  • olej
  • sól, pieprz
  • garść rukoli
  • garść kiełków rzodkiewki
  • garść orzechów włoskich, posiekanych

Przygotowanie

W zamykanym pojemniku umieścić kurkumę, połowę imbiru, ocet jabłkowy, sos sojowy, pół szklanki oleju i po łyżce soli i pieprzu. Zmiksować, wrzucić tofu, zamknąć pojemnik, wstrząsnąć tak, żeby marynata pokryła wszystkie plastry tofu i odłożyć na bok.
Nagrzać piekarnik do 200-220°C. Buraka obrać, pokroić na kawałki i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Polać delikatnie olejem i posolić, piec do miękkości ok. 20 minut. Ostudzić i zmiksować na gładką masę razem z czosnkiem, sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu.
Maliny w rondelku podgrzewać na małym ogniu do uzyskania w miarę jednolitej masy. Dodać pozostałą połowę imbiru i wymieszać.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać i pokroić na plastry o ok. 0,5 cm grubości. Przełożyć na wysmarowany olejem papier do pieczenia, skropić oliwą, posolić i posypać chilli. Piec ok. 8-10 minut w 180 °C.
Gdy wszystkie elementy będą gotowe złożyć burgera: dół bułki posmarować dipem buraczanym, na to nałożyć rukolę, po dwa usmażone plastry tofu, plastry awokado, kiełki rzodkiewki i orzechy włoskie. Górę bułki polać malinowym sosem i złożyć z resztą.