Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_ln8h9slq7vetn5pojk2jdsmbot, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Wegańskie "kulki rybne" w zalewie octowej

Składniki

  • "Kulki rybne":
  • 1 szkl. suchej ciecierzycy *
  • 2 kromki dowolnego chleba pełnoziarnistego
  • 1,5 średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szt. liści alg morskich - Nori
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka utartych nasion gorczycy
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Zalewa octowa:
  • 1 litr wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 100 ml octu 10%
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 4 liście laurowe
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 1 cebula

Przygotowanie

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia na noc
1.Chleb oraz Nori namaczamy w zimnej wodzie na 2/3 minuty po tym czasie odcedzamy.
2. W maszynce mielimy wcześniej namoczoną i odcedzoną ciecierzycę, chleb z algami, cebulę i czosnek.
3. Do powstałej masy dodajemy natkę pietruszki, sok z cytryny i doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i gorczycą. Następnie formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w bułce tartej. Kolejno smażymy kulki małymi partiami na rozgrzanym oleju.
4. Zalewa: Cebulę kroimy w piórka i odkładamy. Pozostałe składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy na końcu dodajemy cebulę i gotujemy jeszcze 2 minuty.
5. Wegańskie kulki umieszczamy w słoikach i zalewamy przestudzoną zalewą octową.
Kulki możemy jeść już następnego dnia jednak najlepsze będą po 3-4 dniach gdy przejdą smaki. Słoiczki z wegańskimi "kulkami rybnymi" możemy przechowywać w lodówce nawet miesiąc dlatego najlepiej zrobić od razu z dwóch porcji.