Składniki
- "Kulki rybne":
- 1 szkl. suchej ciecierzycy *
- 2 kromki dowolnego chleba pełnoziarnistego
- 1,5 średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 szt. liści alg morskich - Nori
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżeczka utartych nasion gorczycy
- sól
- pieprz
- bułka tarta do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
- Zalewa octowa:
- 1 litr wody
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 100 ml octu 10%
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 4 liście laurowe
- 8 kulek ziela angielskiego
- 1 cebula
Przygotowanie
Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia na noc
1.Chleb oraz Nori namaczamy w zimnej wodzie na 2/3 minuty po tym czasie odcedzamy.
2. W maszynce mielimy wcześniej namoczoną i odcedzoną ciecierzycę, chleb z algami, cebulę i czosnek.
3. Do powstałej masy dodajemy natkę pietruszki, sok z cytryny i doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i gorczycą. Następnie formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w bułce tartej. Kolejno smażymy kulki małymi partiami na rozgrzanym oleju.
4. Zalewa: Cebulę kroimy w piórka i odkładamy. Pozostałe składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy na końcu dodajemy cebulę i gotujemy jeszcze 2 minuty.
5. Wegańskie kulki umieszczamy w słoikach i zalewamy przestudzoną zalewą octową.
Kulki możemy jeść już następnego dnia jednak najlepsze będą po 3-4 dniach gdy przejdą smaki. Słoiczki z wegańskimi "kulkami rybnymi" możemy przechowywać w lodówce nawet miesiąc dlatego najlepiej zrobić od razu z dwóch porcji.