Składniki
- Na 7 pierogów:
- Ciasto:
- mąka kukurydziana 30 g
- mąka ryżowa 30 g
- mąka pszenna 30 g
- 100 ml gorącej przegotowanej wody
- sól himalajska
- 30 ml oleju
- Farsz:
- 300 g świeżego szpinaku
- oliwa z oliwek
- sól himalajska
- pieprz
- ząbek czosnku
- mała cebula
- Dekoracja:
- pomidorki cherry
- orzechy nerkowca
- pomidory suszone - 2 szt.
- rucola - garść
- marynowany kapar 1szt.
- Koktajl:
- 3 banany (małe)
- 1 duże jabłko - świetnie nadaję się do tego odmiana jabłka szara reneta
- 300 g świeżego szpinaku
Przygotowanie
Składniki na ciasto do pierogów łączymy ze sobą, pamiętając by dozować ilość wody tak, aby uzyskać gładką masę ciasta na pierogi. Ciasto podsypuję mąką pszenną i odkładam na bok.
W tym czasie robię fars: na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucam szpinak i duszę na średnim ogniu, dodając do smaku posiekany ząbek czosnku, pół cebuli, doprawiam do smaku solą i pieprzem wg. uznania.
Wstawiam wodę do gotowania pierogów, lekką ją solę i rozwałkowuję ciasto na grubość około 2 mm. Wycinam z ciasta kółka o średnicy około 10-11 cm. Używam do tego klasycznego kubka model Tomek :)
Nakładam wystygnięty farsz i zaciskam ręcznie pierogi. Pierogi wrzucam do gotującej się wody i 3 min od ich wypłynięcia wyciągam je z wody. Układam je bezpośrednio na talerz lub półmisek i dekoruję posiekanymi orzechami nerkowca, posiekanym pomidorem suszonym, rucolą, pomidorkiem cherry, kaparem
Koktajl robię w mikserze : wrzucam obrane banany, obrane jabłko bez gniazda, umyty szpinak. Całość miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji. Latem dodaję dwie kostki lodu. Smacznego!