Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_cn1i4kv743f737ej8icaevm2ab, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Zielony duet

Składniki

  • Na 7 pierogów:
  • Ciasto:
  • mąka kukurydziana 30 g
  • mąka ryżowa 30 g
  • mąka pszenna 30 g
  • 100 ml gorącej przegotowanej wody
  • sól himalajska
  • 30 ml oleju
  • Farsz:
  • 300 g świeżego szpinaku
  • oliwa z oliwek
  • sól himalajska
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • Dekoracja:
  • pomidorki cherry
  • orzechy nerkowca
  • pomidory suszone - 2 szt.
  • rucola - garść
  • marynowany kapar 1szt.
  • Koktajl:
  • 3 banany (małe)
  • 1 duże jabłko - świetnie nadaję się do tego odmiana jabłka szara reneta
  • 300 g świeżego szpinaku

Przygotowanie

Składniki na ciasto do pierogów łączymy ze sobą, pamiętając by dozować ilość wody tak, aby uzyskać gładką masę ciasta na pierogi. Ciasto podsypuję mąką pszenną i odkładam na bok.
W tym czasie robię fars: na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucam szpinak i duszę na średnim ogniu, dodając do smaku posiekany ząbek czosnku, pół cebuli, doprawiam do smaku solą i pieprzem wg. uznania.
Wstawiam wodę do gotowania pierogów, lekką ją solę i rozwałkowuję ciasto na grubość około 2 mm. Wycinam z ciasta kółka o średnicy około 10-11 cm. Używam do tego klasycznego kubka model Tomek :)
Nakładam wystygnięty farsz i zaciskam ręcznie pierogi. Pierogi wrzucam do gotującej się wody i 3 min od ich wypłynięcia wyciągam je z wody. Układam je bezpośrednio na talerz lub półmisek i dekoruję posiekanymi orzechami nerkowca, posiekanym pomidorem suszonym, rucolą, pomidorkiem cherry, kaparem

Koktajl robię w mikserze : wrzucam obrane banany, obrane jabłko bez gniazda, umyty szpinak. Całość miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji. Latem dodaję dwie kostki lodu. Smacznego!