Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_lk3tfpo0o2k62esfj4kf4ut0ea, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Chleb żytni na zakwasie

Składniki

  • Na dwa chleby:
  • mąka żytnia typ 720 1 kg
  • woda
  • sól (1,5 łyżki)
  • płatki owsiane (1 szklanka)
  • pestki słonecznika (pół szklanki)
  • pestki dyni (pół szklanki)
  • kminek (1 łyżka, świeżo zmielona)
  • czarnuszka (1 łyżeczka)

Przygotowanie

1. Pół kilo mąki wymieszać z zakwasem i wodą w dużej misce (makutrze) aż do uzyskania konsystencji śmietany. Przykryć ściereczką, odstawić na 6-8 godzin, żeby ciasto wyrosło.
2. Dosypać resztę mąki, dobrze wymieszać a następnie odłożyć część ciasta (kilka łyżek) do słoika na zaczyn do kolejnych wypieków. Słoik przechowywać w lodówce (nie zamrażać). Dodać pozostałe składniki i tyle wody, żeby ciasto dało się wyrabiać bez większych oporów.
3. Wyłożyć papierem do pieczenia dwie keksówki i napełnić je ciastem. Ciasto wyrównać i docisnąć do dna i brzegów keksówek.
4. Przykryć foremki ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na klika godzin. Można ten proces przyspieszyć wkładająć formy do piekarnika z temperaturą 40 stopni. Wówczas ciasto wyrośnie w ciągu 1-1,5 godziny.
4. Rozgrzać piec do temperatury 210 stopni i piec chleby przez 1 godzinę i 10 minut.
5. Po upieczeniu wyjąć chleby z foremek. Papier łatwiej usunąć z chlebów po przestygnięciu.