Składniki
- Na dwa chleby:
- mąka żytnia typ 720 1 kg
- woda
- sól (1,5 łyżki)
- płatki owsiane (1 szklanka)
- pestki słonecznika (pół szklanki)
- pestki dyni (pół szklanki)
- kminek (1 łyżka, świeżo zmielona)
- czarnuszka (1 łyżeczka)
Przygotowanie
1. Pół kilo mąki wymieszać z zakwasem i wodą w dużej misce (makutrze) aż do uzyskania konsystencji śmietany. Przykryć ściereczką, odstawić na 6-8 godzin, żeby ciasto wyrosło.
2. Dosypać resztę mąki, dobrze wymieszać a następnie odłożyć część ciasta (kilka łyżek) do słoika na zaczyn do kolejnych wypieków. Słoik przechowywać w lodówce (nie zamrażać). Dodać pozostałe składniki i tyle wody, żeby ciasto dało się wyrabiać bez większych oporów.
3. Wyłożyć papierem do pieczenia dwie keksówki i napełnić je ciastem. Ciasto wyrównać i docisnąć do dna i brzegów keksówek.
4. Przykryć foremki ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na klika godzin. Można ten proces przyspieszyć wkładająć formy do piekarnika z temperaturą 40 stopni. Wówczas ciasto wyrośnie w ciągu 1-1,5 godziny.
4. Rozgrzać piec do temperatury 210 stopni i piec chleby przez 1 godzinę i 10 minut.
5. Po upieczeniu wyjąć chleby z foremek. Papier łatwiej usunąć z chlebów po przestygnięciu.