Składniki
- 3 łyżki oleju
- 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1/2-1 (w zależności od upodobań) czerwonej papryczki chili, posiekanej
- 1 batat, pokrojony w kostkę
- 1 korzeń pietruszki, pokrojony w półplasterki
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 100 g (ok. 1 filiżanki) soczewicy czarnej "Beluga", wypłukanej w wodzie
- 1/2 woreczka ciemnej kaszy gryczanej
- ok. 500 ml bulionu warzywnego
- 3 suszone podgrzybki, pokruszone
- sól, pieprz
- 1,5 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- posiekany szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie
Na rozgrzaną patelnię z grubym dnem wlewamy olej. Na nim smażymy cebulę, po chwili dodajemy czosnek i papryczkę chili. Gdy cebula się zeszkli, wsypujemy czarną soczewicę, podsmażamy 2 minuty, ciągle mieszając. Zalewamy 250 ml bulionu, dodajemy suszone podgrzybki. Dusimy pod przykryciem przez 35 minut, a po 25 minutach z tego czasu na patelnię dodajemy pietruszkę, batata oraz czerwoną paprykę. Następnie na patelnię wrzucamy kaszę gryczaną. Wlewamy 200 ml z pozostałego bulionu z przecierem pomidorowym i oregano. Dusimy do miękkości warzyw, soczewicy i kaszy, w razie potrzeby dodajemy jeszcze resztę bulionu. Doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem do smaku. Posypujemy szczypiorkiem.