Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_4itbi933n147ke5ucadkd4ltun, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Pikantna Beluga z batatem

Składniki

  • 3 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1/2-1 (w zależności od upodobań) czerwonej papryczki chili, posiekanej
  • 1 batat, pokrojony w kostkę
  • 1 korzeń pietruszki, pokrojony w półplasterki
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 100 g (ok. 1 filiżanki) soczewicy czarnej "Beluga", wypłukanej w wodzie
  • 1/2 woreczka ciemnej kaszy gryczanej
  • ok. 500 ml bulionu warzywnego
  • 3 suszone podgrzybki, pokruszone
  • sól, pieprz
  • 1,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • posiekany szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie

Na rozgrzaną patelnię z grubym dnem wlewamy olej. Na nim smażymy cebulę, po chwili dodajemy czosnek i papryczkę chili. Gdy cebula się zeszkli, wsypujemy czarną soczewicę, podsmażamy 2 minuty, ciągle mieszając. Zalewamy 250 ml bulionu, dodajemy suszone podgrzybki. Dusimy pod przykryciem przez 35 minut, a po 25 minutach z tego czasu na patelnię dodajemy pietruszkę, batata oraz czerwoną paprykę. Następnie na patelnię wrzucamy kaszę gryczaną. Wlewamy 200 ml z pozostałego bulionu z przecierem pomidorowym i oregano. Dusimy do miękkości warzyw, soczewicy i kaszy, w razie potrzeby dodajemy jeszcze resztę bulionu. Doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem do smaku. Posypujemy szczypiorkiem.