Fooder
Śledź marynowany z jabłkami smażonymi, śliwkami i roszponką

Śledź marynowany z jabłkami smażonymi, śliwkami i roszponką

Składniki:

  • 6 filetów ze śledzia
  • 2 szkl. wody
  • 1 szkl. octu spirytusowego
  • 4 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki soli
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ziarna gorczycy
  • cebula
  • 5 śliwek
  • 4 polskie jabłka
  • cytryna
  • 5 ziaren goździków
  • 50 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • łyżka masła
  • roszponka

Śliwki przekrój na połówki i usuń pestki. Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i ziarna gorczycy. Do gotującej się zalewy wsyp cukier, sól i dorzuć plastry cebuli. Gotuj około 3 - 4 minut, aby cebula się tylko zaparzyła. Połowę zalewy odlej i odstaw do przestygnięcia. Do pozostałej gorącej zalewy wrzuć połówki śliwek, aby poleżakowały. Zimną zalewą zalej wypłukane kilkakrotnie śledzie i odstaw. Goździki pokrusz na drobniejsze ka-wałki i podgrzej na suchej patelni. Do ciepłych gozdzików dodaj olej Kujawski 3 ziarna. Odstaw do wystudzenia, olej będzie miał mocny aromat goździka. Pokrojone w plastry jabłka przesmaż na maśle na złoty kolor, ułóż na talerzu, obok ułóż cząstki śliwek i kawałki śledzia. Danie udekoruj listkami roszponki i skrop olejem goździkowym.

przepis wideo na fooder.pl

Pamiętaj, że przepis możesz dodać do swojego foodera