Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_g46gkerrov8nau3s03n2gsvtku, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/poleca/index.php on line 3

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/poleca/index.php on line 3
Poleć restaurację - Kuchnia+ poleca
Menu

Poleć restaurację

LEGENDA

Rekomendujesz restaurację:
1

Ristorante Del Corso

Częstochowska 24, 42-310 Żarki

zgłoś błąd Daję
Komentarze internautów
  • dodano: 2018-05-23 11:38:09zgłoś naruszenie
    Ristorante Del Corso w Żarkach prowadzone przez sympatycznego Włocha, który sprowadził się do naszego kraju i osiadł w małej miejscowości pod Częstochową jest niezwykłą okazją do zjedzenia prawdziwych włoskich dań. Trafiliśmy tam przypadkiem w sobotę robiąc zakupy na tutejszym targu, który jest największym targiem z artykułami spożywczymi w województwie śląskim, gdzie zjeżdżają rolnicy ze z świeżymi produktami, z czego Ristorante Del Corso korzysta robiąc tam zakupy. Zawsze mi się podobało oglądając programy podróżnicze, gdy kucharz wita swoich gości ciepło i z uśmiechem opowiada o swoich daniach i okolicy. I tak jest w Ristorante Del Corso, gdzie każdy czuje się jak w domu, bo jak tylko się usiądzie, to włoski właściciel i kucharz w jednej osobie wita gości i proponuje różna dania. Samo jego słuchanie robi nam apetytu, bo widać, że ten człowiek kocha jedzenie i to co robi. My weszliśmy chwilę po otwarciu, a rodzina obok, która weszła chwilę przed nami została przywitana dobrym włoskim alkoholem na koszt właściciela, bo jak się okazało tak są witani pierwsi klienci każdego dnia, by dzień dla restauracji był udany. Jedzenie w Ristorante Del Corso jest równie dobre jak obsługa. Siedząc przy stoliku widać, jak jest przygotowywane nasze zamówienie. Ja sama uwielbiam obserwować mistrzów kulinarnych przy pracy. Dlatego patrzenie jak powstawało nasze zamówienie, czyli Bruschetta (z pomidorami, mozzarellą, grillowanymi warzywami), Tagliatelle Ai Funghi (makaron tagliatelle w sosie śmietanowo-borowikowym), Cozze Alla Livornese Al Bino Bianco (małże w winie białym, do tego pieczywo czosnkowe) Bistecca di Maiale In Salsa Gorgonzola (stek wieprzowy w sosie z gorgonzoli) dawało mi wielką frajdę. Desery też są mocną stroną Włocha i żal nie spróbować jak najwięcej, a ponieważ byliśmy razem z przyjaciółmi to zamówiliśmy Tiramisu, Panna Cotta, Meringa, Profiterol i również szczerze mogę je polecić. W Ristorante Del Corso oprócz wspaniałego jedzenia panuje taka atmosfera, że nie chce się opuszczać tego miejsca, bo wizyta tam to bardzo przyjemnie spędzony czas.