Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_fb0qq733mjls1jqfa4q87rl2gm, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/poleca/index.php on line 3

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/poleca/index.php on line 3
Poleć restaurację - Kuchnia+ poleca
Menu

Poleć restaurację

LEGENDA

Rekomendujesz restaurację:
1

Złota Gęś

ul. Bytomska 59 , 42-470 Siewierz

zgłoś błąd Daję
Komentarze internautów
  • dodano: 2018-05-23 11:38:09zgłoś naruszenie
    Zjeżdżając z trasy Warszawa Katowice do Siewierza, by obejrzeć tamtejsze ruiny zamku zatrzymaliśmy się z rodziną w restauracji „Złota Gęś”, która poleca gęś na kilka sposobów. Przy ladzie witają nas dwa rodzaje ciasta(nigdy więcej jak zdradziła nam kelnerka) własnej roboty, które cieszą oko nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Mają też własnej produkcji wędliny, które smakują tak ja mój dziadek na wsi je robi, czyli przygotowuje je długo i cierpliwie z wyczuciem doświadczonego wędliniarza. Oczywiście nie mogliśmy im oprzeć jak zawsze i zakupiliśmy do domu. Przede wszystkim jednak „Złota gęś” słynie od lat w pełni zasłużenie z gęsi przygotowywanych na wiele sposobów. Menu każdego dnia jest inne i obejmuje pięć dań, ponieważ restauracja stawia na świeże produkty i sezonowe zioła, i warzywa. My tym razem skusiliśmy się na kaczkę pieczoną z jabłkami na sosie cytrusowym, która zachwyci swoim smakiem największego sceptyka gęsiny. Godne zamku kasztelana, który jest w pobliżu są żołądki z gęsi, które były rewelacyjnie ugotowane, nie za twarde, nie za miękkie, podane z chlebem własnego wypieku. Bardzo mi smakowały. Pieczeń z gęsiej piersi podana z żurawinami, którą zamówiła córka też była zachwycająca, której udało mi się kawałek spróbować, zanim córka z apetytem zjadła. W menu nie brakuje też zup jak zupa borowikowa z łazankami, czy rosół z gołębi z makaronem, które również jedliśmy i też mogę wszystkim polecić. Restauracja jest nie duża, panuje w niej miła atmosfera sprzyjająca jedzeniu, a sama obsługa potrafi fajnie doradzić przy wyborze potraw i co nieco opowiedzieć o lokalnych zwyczajach kulinarnych.