Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_24tb5dmq55qi5dfrrroeabgt0b, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Szafranowe risotto z borowikami

przesłał(a) Monika

składniki

  • 3/4 szklanki ryżu arborio
  • 5 średniej wielkości prawdziwków (w sezonie świeże, poza sezonem mrożone)
  • szczypta szafranu
  • 1/2 cebuli
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 2-3 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • kawałek parmezanu
  • 100 g masła

Cebulę i grzyby pokroić w kostkę. 4 plasterki prawdziwka zostawić do dekoracji (tuż przed podaniem należy je krótko podsmażyć na maśle i lekko posolić). Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć krótko posiekaną cebulę. Dodać prawdziwki pokrojone w kostkę. Podsmażać kilka minut. Wsypać ryż i smażyć do momentu, aż wszystkie składniki będą szkliste. Podlewać risotto lekko osoloną, gorącą wodą lub wywarem warzywnym. Ostatnią porcję wody/bulionu dodać z szafranem. Dosłownie w ostatniej minucie dodać masło, a kiedy się rozpuści doprawić pieprzem, startym parmezanem i ewentualnie szczyptą soli. Zestawić risotto z gazu i podawać. Z podsmażonym plastrem borowika na wierzchu, posypany parmezanem i posiekaną pietruszką.