Szafranowe risotto z borowikami
przesłał(a)
Monika
Cebulę i grzyby pokroić w kostkę. 4 plasterki prawdziwka zostawić do dekoracji (tuż przed podaniem należy je krótko podsmażyć na maśle i lekko posolić). Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć krótko posiekaną cebulę. Dodać prawdziwki pokrojone w kostkę. Podsmażać kilka minut. Wsypać ryż i smażyć do momentu, aż wszystkie składniki będą szkliste. Podlewać risotto lekko osoloną, gorącą wodą lub wywarem warzywnym. Ostatnią porcję wody/bulionu dodać z szafranem. Dosłownie w ostatniej minucie dodać masło, a kiedy się rozpuści doprawić pieprzem, startym parmezanem i ewentualnie szczyptą soli. Zestawić risotto z gazu i podawać. Z podsmażonym plastrem borowika na wierzchu, posypany parmezanem i posiekaną pietruszką.