Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_uuk73l8ubes40hpegtevmrqi5o, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

DORADA Z WIOSENNYMI WARZYWAMI I WYRAZISTYM SOSEM MAŚLANYM

przesłał(a) Alan

składniki

  • na 2 porcje
  • dorada
  • młode marchewki - 8 szt.
  • młoda cukinia (wielkości ogórka)
  • sól morska lub himalajska (średnio ziarnista)
  • czerwony pieprz - kilka ziaren
  • miód - 1/2 łyżeczki
  • na sos:
  • masło solone Lurpak - 80g
  • czosnek - 2 małe ząbki
  • jajka - 2 szt (żółtka)
  • cytryna

Zacznijmy od wyfiletowania ryby. Gotowy filet umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Odłóż

Umytą młodą cukinię pokrój wzdłuż za pomocą obieraczki do warzyw.

Powstałe w ten sposób cienkie paski zblanszuj i zwiń w zgrabne ruloniki.

Na dno małego garnka nalej niewielką ilość wody (około 2 cm wys). Zagotuj.

Gdy woda będzie już wrzała dodaj szczyptę soli, miód i wrzuć umytą młodą marchewkę.

Gotuj około 5 min. aż będzie Al dente.

W czasie gdy będzie gotować się marchewka my zabieramy się za nasz wcześniej odłożony filet.

Na dno patelni wysyp dwie szczypty średnio zmielonej soli. Nie dodawaj żadnego oleju czy oliwy. Rybę usmażymy na samej soli :)

Gdy patelnia mocno się rozgrzeje, połóż na niej filet skórą do dołu i przyciśnij łopatką. Filet powinien się szybko skurczyć.

Gdy zacznie się rozluźniać przestań dociskać. Smaż 2 min. i obróć na drugą stronę. Kolejne 2 min. i ryba gotowa :)

Sos:

Do rondelka włóż masło. Gdy się prawie rozpuści dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj na bardzo delikatnym ogniu 1-2 min.

Zdejmij z ognia i dodaj kilka kropel soku z cytryny. Nie przesadź, żeby sos nie był za kwaśny.

Gdy lekko ostygnie dodaj żółtko i delikatnie rozmieszaj trzepaczką, doda mu to puszystości.

Pozostało teraz tylko ułożyć wszystko na talerzu i przybrać czerwonym pieprzem

Smacznego!