Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_si4iesjnfc4q3jq5u64ivrjgjn, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Truskawkowa karpatka

przesłał(a) Ewelina

składniki

  • Ciasto:
  • 250ml wody
  • 125g masła Lurpak
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • szczypta czerwonego spożywczego barwnika
  • Krem:
  • 300g masła Lurpak
  • 1litr mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 16g cukru wanilinowego
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • Mus z truskawek:
  • 700g mrożonych truskawek
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym
  • Dodatkowo:
  • czerwone cukrowe perełki do dekoracji

1. Ciasto

Masło rozpuścić w gotującej wodzie z dodatkiem barwnika, dodać sól, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie mieszać żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostawić do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodawać kolejno jajka cały czas miksując do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części, przełożyć do dwóch form wysmarowanych masłem i oprószonych mąką o wymiarach 24x40cm. Każde ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30minut.

2. Krem

Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i żółtkami i ugotować jak budyń a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać budyń cały czas miksując

do momentu uzyskania konsystencji kremu. (kilka łyżek kremu odłożyć

do dekoracji wierzchu ciasta).

3. Mus z truskawek

Rozmrożone truskawki przełożyć do garnka i zagotować. Zblenderować blenderem, wsypać galaretki i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia galaretek a następnie pozostawić do lekkiego stęgnięcia.

4. Jedno z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę kremu, wylać tężejący mus z truskawek, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem.

Wierzch ciasta udekorować kremem przy pomocy szprycy i czerwonymi cukrowymi perełkami a następnie wstawić do lodówki.