Kurczak z karczochami, pomidorami suszonymi i serem w sosie winno-jeżynowym
Filety z kurczaka przeciąć na pół, wyciąć we wnętrzu kieszonkę na farsz. Posmarować w środku przecierem pomidorowym, posypać pieprzem i solą.
Przygotować farsz: pokroić na drobno serca karczochów, ser Valelatta, suszone pomidory i zioła. Nadziać farszem kieszonki filetów kurczaka, następnie spiąć wykałaczkami, aby farsz nie wyciekł podczas smażenia. Obtoczyć w mące.
Rozgrzać na patelni masło i obsmażyć dokładnie z wszystkich stron mięso, do zrumienienia.
Wlać do patelni bulion i białe wino. Dodać przyprawy. Dodać dżem jeżynowy i przecier pomidorowy. Dusić pod przykryciem mięso max 30 minut. Wyjąć mięso, odstawić w ciepłe miejsce, wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Sos doprawić solą pieprzem, ziołami, zredukować.
Sałatka:
Pokroić suszone pomidory, karczochy i oliwki na równe cząstki. Pokroic szczypiorek i koperek. Wymieszać mix sałat i pozostałe składniki w misce. Przygotowac sos: wymieszać oliwę z płynnym miodem i octem winnym, doprawić solą i pieprzem. Polać sosem sałatkę
Mięso wyłożyć na talerz, polać sosem winno-jezynowym. Serwować wraz z sałatką.
Smacznego!