Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_5jap89cttmf74iebl4ladgnp8t, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Kurczak z karczochami, pomidorami suszonymi i serem w sosie winno-jeżynowym

przesłał(a) Renata

składniki

  • Mięso
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 4-5 serc karczochów
  • kilka suszonych pomidorów
  • ser Valelatta (lub inny zbliżony, moze być mozarella) - 20-30 gramów
  • zioła: bazylia, tymianek, oregano, estragon
  • przecier pomidorowy
  • sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia - kilka łyżek
  • masło do obsmażenia
  • Sos
  • 1 szkl. bulionu
  • 1 szkl. białego wina
  • 5 łyżek dżemu jeżynowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz w zairenkach, ziele angielskie, liść laurowy
  • zioła: bazylia, rozmaryn, tymianek, estragon, oregano
  • Sałatka:
  • mix sałat (rzymska, lodowa, roszponka, rukola)
  • pomidory suszone
  • kilka serc karczochów,
  • oliwki,
  • szczypiorek, koperek, bazylia
  • sos do sałatki:
  • ok. 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 - 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól i pieprz

Filety z kurczaka przeciąć na pół, wyciąć we wnętrzu kieszonkę na farsz. Posmarować w środku przecierem pomidorowym, posypać pieprzem i solą.

Przygotować farsz: pokroić na drobno serca karczochów, ser Valelatta, suszone pomidory i zioła. Nadziać farszem kieszonki filetów kurczaka, następnie spiąć wykałaczkami, aby farsz nie wyciekł podczas smażenia. Obtoczyć w mące.

Rozgrzać na patelni masło i obsmażyć dokładnie z wszystkich stron mięso, do zrumienienia.

Wlać do patelni bulion i białe wino. Dodać przyprawy. Dodać dżem jeżynowy i przecier pomidorowy. Dusić pod przykryciem mięso max 30 minut. Wyjąć mięso, odstawić w ciepłe miejsce, wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Sos doprawić solą pieprzem, ziołami, zredukować.

Sałatka:

Pokroić suszone pomidory, karczochy i oliwki na równe cząstki. Pokroic szczypiorek i koperek. Wymieszać mix sałat i pozostałe składniki w misce. Przygotowac sos: wymieszać oliwę z płynnym miodem i octem winnym, doprawić solą i pieprzem. Polać sosem sałatkę

Mięso wyłożyć na talerz, polać sosem winno-jezynowym. Serwować wraz z sałatką.

Smacznego!