Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_ionfh1dmd90f5h804o1091k1ju, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

zupa z rabarbaru

przesłał(a) Justyna

składniki

  • Do sporządzenia zupy potrzebujemy:
  • rabarbar - tyle ile mamy,
  • wodę - tyle, aby zakryła pokrojony w kostkę rabarbar,
  • odrobinę mąki ziemniaczanej - plus minus pół łyżeczki na 2 l zupy
  • oraz biały ser lub jogurt i grzanki lub lane kluseczki do podania

Rabarbar (jeśli jest stary, to obieramy ze skórki) kroimy w mniejsze kawałki, gotujemy kilka minut w małej ilości wody lekko ponad poziom rabarbaru. Następnie miksujemy blenderem, jeśli to konieczne, to rozrzedzamy odrobiną wody i ew. dosładzamy.

Zupę można nieco zagęścić - to nie jest konieczne. W tym celu z odrobiny mąki ziemniaczanej (pół łyżeczki) i kilku kropli zimnej wody sporządzamy zawiesinę i wlewamy do gotującej się zupy. Mieszamy energicznie, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

Zupę schładzamy i podajemy z grzankami, lanymi kluskami oraz serem twarogowym pokrojonym w kostkę lub gęstym jogurtem.