Tarta z cukinią i fetą
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce min. 30 minut.
Ciasto rozwałkować, przenieść do formy na tartę (średnica 22cm), obciąć równo brzegi. Piekarnik rozgrzać do 190stC. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem, obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą, piec 10 minut, następnie papier z kulkami usunąć, a ciasto piec jeszcze ok 10 minut, aż stanie się złotawe.
Nadzienie: cukinie pokroić za pomocą obieraczki w długie paski. Suszone pomidory i fetę pokroić. Jajka rozbełtać ze śmietaną, doprawić do smaku.
Na podpieczony spód wyłożyć cukinię, zaczynając od środka, nawijając wokół kolejne paski. Zalać mieszanką śmietanową, posypać fetą, kaparami i pomidorami, listkami tymianku.
Tartę wstawić od gorącego piekarnika, piec 25 minut w temp. 170stC.
Najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego!