Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_u9deblb51g7s434dak0s7sl89u, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

paszteciki z grzybami

przesłał(a) Katarzyna

składniki

  • Ciasto:
  • 500g mąki tortowej,
  • 250 g masła Lurpak,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • łyżka wody
  • Farsz:
  • 500 g pieczarek (mogą być grzyby leśne)
  • 1 duża lub 2 małe cebulki,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • łyżka masła Lurpak,
  • sól, pieprz

FARSZ: grzyby umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę, cebulę oczyść i pokrój; na patelki roztop łyżke masła Lurpak wrzuć cebulkę i grzyby, dopraw solą i pieprzem; gdy będą gotowe dodaj bułkę tartą.

CIASTO: na stolnicy wysyp mąkę, zrób dziurę w środku, wbij jajka dodaj wodę, po bokach połóż pokrojone w kostkę zimne masło, posól; nożem posiekaj ciasto do połączenia wszystkich składników, na koniec zagnieć rękoma w kulę i włóż do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj nie używając mąki-jeśli ciasto lepi się do wałką włóż jeszcze do lodówki. Ciasto rozwałkuj i złóż na pół i jeszcze raz na pół, ponownie rozwałkuj i złóż, czynność powtórz kilka razy i znowu włóż caistto do lodówki na minimum 30 min - czynność z rozwałkowaniem, składanim i wkłądaniem do lodówki powtarzaj kilka razy. Gdy ciatso będzie gotowe rozwałkuj na 2-3 mm, szklanką odbij kólka, w każde kółko z jednej strony włóż łyżeczkę farszu grzybowego, drugąstronę przykryj farsz i dokładnie i mocno połącz końce. Paszteciki połóż na blachę posmarowaną masłem Lurpak piecz około 20 min w 200stopniach. Najlepsze są na drugi dzień. Podawaj z barszczem czerwonym.