paszteciki z grzybami
FARSZ: grzyby umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę, cebulę oczyść i pokrój; na patelki roztop łyżke masła Lurpak wrzuć cebulkę i grzyby, dopraw solą i pieprzem; gdy będą gotowe dodaj bułkę tartą.
CIASTO: na stolnicy wysyp mąkę, zrób dziurę w środku, wbij jajka dodaj wodę, po bokach połóż pokrojone w kostkę zimne masło, posól; nożem posiekaj ciasto do połączenia wszystkich składników, na koniec zagnieć rękoma w kulę i włóż do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj nie używając mąki-jeśli ciasto lepi się do wałką włóż jeszcze do lodówki. Ciasto rozwałkuj i złóż na pół i jeszcze raz na pół, ponownie rozwałkuj i złóż, czynność powtórz kilka razy i znowu włóż caistto do lodówki na minimum 30 min - czynność z rozwałkowaniem, składanim i wkłądaniem do lodówki powtarzaj kilka razy. Gdy ciatso będzie gotowe rozwałkuj na 2-3 mm, szklanką odbij kólka, w każde kółko z jednej strony włóż łyżeczkę farszu grzybowego, drugąstronę przykryj farsz i dokładnie i mocno połącz końce. Paszteciki połóż na blachę posmarowaną masłem Lurpak piecz około 20 min w 200stopniach. Najlepsze są na drugi dzień. Podawaj z barszczem czerwonym.