Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_k81tt6runi2sibih3re3mkdru4, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Łosoś na ostro w słodkim towarzystwie

przesłał(a) Hania

składniki

  • Proporcje na 3 osoby:
  • 350g filetu z łososia
  • marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek,skórka otarta z połowy cytryny,ok 1cm imbiru starego , 0,5 łyżeczki papryki chilli i 0,5 lyzeczki papryki slodkiej,sól,pieprz
  • 150g kaszy jaglanej
  • odrobina szafranu, 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 9 młodych marchewek
  • 2 łyżki klasycznego masła Lurpak
  • 1 łyżka płynnego miodu, sól,pieprz kolorowy
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki masła Lurpak
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • ok.50 ml czerwonego wina,sól,pieprz
  • 1/4 szkl. wina białego wytrawnego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżeczki estragonu suszonego
  • 2 szalotki posiekane
  • 2 żółtka
  • 100g stopionego masła Lurpak
  • sól,pieprz

1. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią łososia ok. 0.5 h przed pieczeniem. Położyć łososia skórką do dołu na lekko natłuszczone naczynie i piec ok.15-20 min.w 200 °C

2. Kaszę jaglaną ugotować wg. wytycznych na opakowaniu z szafranem, kurkumą i solą.

3. Młode marchewki z ok.2cm zieleniną podróżować ok.15 min. Roztopićwicz masło Lurpak na patelni i przekroczone wzdłuż marchewki podsmażyć z dwóch stron lekko opruszając je solą i pieprzem. Na koniec polać miodem i jeszcze chwilkę karmelizowac.

4. 2 czerwone cebule pokroić w piórka i podsmażyć na maśle soląc. Wsypać cukier trzcinowy i smażyć ok 4 min, następnie wlać czerwone wino, dodać trochę pieprzu i smażymy mieszajac od czasu do czasu aż płyn odparuje i cebula będzie ładnie skarmelizowana .

5. Sos bearnaise -białe wino,ocet, estragon,szalotki zagotować i odparować płyn aż zostanie go ok. 2-3 łyżek po odcedzeniu wywaru. Wystudzić. W kąpieli wodnej ubić 2 żółtka aż będą białe po czym zestawić z ognia i wlać 100g roztopionego masła Lurpak.wymieszać dodać esencję w postaci wina. szczyptę estragonu oraz sól i pieprz do smaku. Wstawić na chwilę do lodówki by miało konsystencję gęstej śmietany.