Łosoś na ostro w słodkim towarzystwie
1. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią łososia ok. 0.5 h przed pieczeniem. Położyć łososia skórką do dołu na lekko natłuszczone naczynie i piec ok.15-20 min.w 200 °C
2. Kaszę jaglaną ugotować wg. wytycznych na opakowaniu z szafranem, kurkumą i solą.
3. Młode marchewki z ok.2cm zieleniną podróżować ok.15 min. Roztopićwicz masło Lurpak na patelni i przekroczone wzdłuż marchewki podsmażyć z dwóch stron lekko opruszając je solą i pieprzem. Na koniec polać miodem i jeszcze chwilkę karmelizowac.
4. 2 czerwone cebule pokroić w piórka i podsmażyć na maśle soląc. Wsypać cukier trzcinowy i smażyć ok 4 min, następnie wlać czerwone wino, dodać trochę pieprzu i smażymy mieszajac od czasu do czasu aż płyn odparuje i cebula będzie ładnie skarmelizowana .
5. Sos bearnaise -białe wino,ocet, estragon,szalotki zagotować i odparować płyn aż zostanie go ok. 2-3 łyżek po odcedzeniu wywaru. Wystudzić. W kąpieli wodnej ubić 2 żółtka aż będą białe po czym zestawić z ognia i wlać 100g roztopionego masła Lurpak.wymieszać dodać esencję w postaci wina. szczyptę estragonu oraz sól i pieprz do smaku. Wstawić na chwilę do lodówki by miało konsystencję gęstej śmietany.