Kurczak pieczony na butelce piwa
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i łączymy z masłem LURPAK . Tak doprawione masło ,,wkładamy? pod skórę kurczaka. Przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Kurczaka nacieramy przygotowaną marynatą , wkładamy do naczynia, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki , najlepiej na 24 godziny.
Butelkę z piwem wyparzamy i usuwamy z niej nalepki. Odlewamy szklankę piwa, która będzie nam potrzebna do podlewania kurczaka. Zamarynowanego kurczaka nabijamy na butelkę. Tak przygotowanego kurczaka stawiamy w szkle żaroodpornym . Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Dookoła kurczaka układamy warzywa, które posypujemy pieprzem i solą oraz ziołami prowansalskimi.
Kurczaka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 2 godziny używając termoobiegu, co 30 minut należy pamiętać aby polać go piwem. Jeżeli piwo w butelce się nie pieni należy wsypać odrobinę soli. Po upieczeniu porcjujemy kurczaka i podajemy z upieczonymi warzywami.
SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!