Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_qgm24kve08l5nintdu8077k9ol, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Babeczki dyniowe z rabarbarem i miętą

przesłał(a) Beata

składniki

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 0,5 szklanki stopionego masła
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego + 4 łyżki do rabarbaru
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3-4 laski rabarbaru
  • 2 łyżki siekanej mięty

Rabarbar obieramy, kroimy w drobna kostkę, mieszamy z miętą i 4 łyżkami cukru trzcinowego, odstawiamy na chwilę aby puścił sok.

Jajko i żółtko mieszamy z cukrem, dodajemy puree i stopione masło, mieszamy. Dodajemy przesuiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczneia i sodą. Mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy odsączony z soku rabarbar z miętą (sok zachowujemy).

Przekładamy do foremki muffinkowej wyłożonej papilotkami, pieczemy w temp. 170 st, ok. 20-30 min (do suchego patyczka)

Sok z rabarbaru lekko redukujemy i jeszcze gorące babeczki polewamy sosem.