Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_2t4l340f2o4l1ja23ih2hjsot5, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Pierś kurczaka w sosie z sałaty lodowej

przesłał(a) Jolanta

składniki

  • 1 łyżka rozpuszczonego masła Lurpak
  • sól i pieprz młotkowany z kolendrą
  • suszony rozmaryn
  • 1 pierś kurczaka
  • 100 g ryżu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • natka pietruszki
  • domowy ketchup do dekoracji

Pierś kurczaka posmarować masłem wymieszanym z solą, pieprzem i rozmarynem. Grillujemy pierś kurczaka z obu stron po kilka minut, pokroić w plastry i ułożyć na talerzu.

Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wyłożyć na talerzu.

Śmietankę zagotować, dodać pokrojoną sałatę, podgotować aż sałata straci surowość. Sałatę ze śmietaną zmiksować i doprawić solą i pieprzem. Sosem polać kurczaka i udekorować talerz z kurczakiem i ryżem. Ozdobić też danie natką pietruszki i kleksami domowego ketchupu z pomidorów.