Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_ar5napu63tlstqt6ev4tlbu1un, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

ZIELONO MI czyli Łapki żabki tudzież Paluchy ropuchy

przesłał(a) Monika

składniki

  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 2 surowe jajka
  • 2 starte cebule
  • 2 filiżanki startego zółtego sera
  • 2 filiżanki zmielonej pokrzywy
  • 1/ filiżanki soku z pokrzywy
  • 2 filiżanki mąki żytniej
  • 1/2 paczki masła LURPAK
  • 2 szczypty soli, pieprzu,

PALUCHY ROPUCHY

Nagotuj dwa ziemniaki;

Narychtuj kocioł jaki - taki.

Wystudź. Dorzuć dwa jaja, cebule dwie.

Jak mieszać- każda wiedźma wie.

Aby paluchy ropuchy uzyskać,

narwij pokrzyw z uroczyska.

Wyciśnij sok i wióry,

dosyp je do mikstury.

Utarty ser do kotła wrzuć

niebawem wzrośnie męża chuć.

Wedle receptury dodaj Lurpaku i mąki-

zajadać będą paluchy okoliczne "bąki".

Pieprzu i soli

dodaj do woli.

Ciasto uformuj, a kieruj się zdjęciem;

na rozgrzanym oleju piecz (20 minut) z przejęciem.

ZIELONA POLEWKA

Resztki LURPAKU, z pokrzywy soku

do kotła nalej z kotem przy boku.

Masełko rozpuść mieszając z sokiem

a pracuj nadal z kotem pod bokiem.

Dwie szczypty soli i pieprzu dwie-

kto chce być zdrowy- ten wszystko zje!:)