Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_4oi5ufmlt0ipqsf2r8annv62u6, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

pieczone gołąbki z indykiem, pieczarkami i pęczakiem

przesłał(a) Katarzyna

składniki

  • główka młodej kapusty
  • farsz:
  • 800 g piersi z indyka
  • 100 g kaszy pęczak
  • 500 g pieczarek
  • 100 g masła Lurpak
  • 3-4 szalotki
  • 2-3 suszone pomidory
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • sos:
  • puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 2 łyzki wina Marsala
  • pół szklanki wody lub rosołu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • chili w płatkach

1. Kapustę sparzamy, oddzielamy liście. Z liści wycinamy zgrubiałe części.

2. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki i dusimy na maśle razem z szalotką. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Pęczak gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (około 30 minut).

4. Mięso z indyka i suszone pomidory mielimy w maszynce do mięsa.

5. Uduszone pieczarki(razem z maślanym sosem), ugotowaną kaszę, zmielone mięso i posiekany koperek mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

6. Przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty.

7. Gołąbki ciasno układamy w brytffannie.

8. Gołąbki zalewamy pomidorami, winem, wodą oraz posypujemy przyprawami. Wierzch przykrywami pozostałymi liśćmi.

9. Gołąbki pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach C. Smacznego :)