pieczone gołąbki z indykiem, pieczarkami i pęczakiem
1. Kapustę sparzamy, oddzielamy liście. Z liści wycinamy zgrubiałe części.
2. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki i dusimy na maśle razem z szalotką. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Pęczak gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (około 30 minut).
4. Mięso z indyka i suszone pomidory mielimy w maszynce do mięsa.
5. Uduszone pieczarki(razem z maślanym sosem), ugotowaną kaszę, zmielone mięso i posiekany koperek mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty.
7. Gołąbki ciasno układamy w brytffannie.
8. Gołąbki zalewamy pomidorami, winem, wodą oraz posypujemy przyprawami. Wierzch przykrywami pozostałymi liśćmi.
9. Gołąbki pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach C. Smacznego :)