Dal z czarnej i brązowej soczewicy podane z maślanymi chlebkami roti
Dal:
Soczewice zalać wodą i moczyć przez noc.
Przyprawy rozgnieść i wymieszać ze sobą w moździerzu.
Obrany imbir i czosnek zmiksować na gładką masę z odrobiną wody.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.
W garnku, na średnim ogniu roztopić masło, dodać wszystkie przyprawy i przesmażyć przez ok. 30s.
Następnie, dodać pastę z imbiru i czosnku i smażyć mieszając kolejne 30s. Po tym czasie dodać cebulę i dokładnie wymieszać. Smażyć na średnim ogniu ok. 15 min., pod przykryciem, aż cebula zupełnie zmięknie i zbrązowieje, mieszając od czasu do czasu.
Do garnka dodać soczewice, całość wymieszać i gotować pod przykryciem przez ok. 45 min.
Pomidora umyć, drobno pokroić i dodać do garnka. Gotować kolejne 20 min.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać posiekane liście kolendry.
Podawać z ciepłymi chlebkami roti posmarowanymi roztopionym masłem Lurpak.
Chlebki Roti:
W misce wymieszać mąkę z solą i cukrem, dodać ciepłą wodę i wymieszać razem. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody.
Z ciasta ulepić kulki, przykryć ściereczką i odczekać ok. 10min.
Na stolnicy posypanej mąką, wałkować cienkie placuszki i smażyć na rozgrzanej patelni przez ok. 3-4 min. z każdej strony.
Podawać posmarowane roztopionym masłem Lurpak.
Smacznego!