Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_ajo1nrevshig97ot3e9rvqf2pj, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Dal z czarnej i brązowej soczewicy podane z maślanymi chlebkami roti

przesłał(a) Tomasz

składniki

  • Składniki Dal:
  • 100g czarnej soczewicy
  • 100g brązowej soczewicy
  • 500ml wody
  • 50g masła Lurpak
  • 2 cebule czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • pęczek liści kolendry
  • 1 łyżka startego imbiru
  • Przyprawy:
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 zielona papryczka chill
  • ? łyżeczki kurkumy
  • ? łyżeczki nasion kolendry
  • ? łyżeczki nasion czarnuszki
  • ? łyżeczki kozieradki
  • ? łyżeczki garam masala
  • szczypta cynamonu
  • zzczypta suszonej mięty
  • pieprz czarny
  • Chlebki roti:
  • 200g mąki z ciecierzycy
  • 100ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka brązowego cukry
  • 30g roztopionego masła Lurpak

Dal:

Soczewice zalać wodą i moczyć przez noc.

Przyprawy rozgnieść i wymieszać ze sobą w moździerzu.

Obrany imbir i czosnek zmiksować na gładką masę z odrobiną wody.

Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.

W garnku, na średnim ogniu roztopić masło, dodać wszystkie przyprawy i przesmażyć przez ok. 30s.

Następnie, dodać pastę z imbiru i czosnku i smażyć mieszając kolejne 30s. Po tym czasie dodać cebulę i dokładnie wymieszać. Smażyć na średnim ogniu ok. 15 min., pod przykryciem, aż cebula zupełnie zmięknie i zbrązowieje, mieszając od czasu do czasu.

Do garnka dodać soczewice, całość wymieszać i gotować pod przykryciem przez ok. 45 min.

Pomidora umyć, drobno pokroić i dodać do garnka. Gotować kolejne 20 min.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodać posiekane liście kolendry.

Podawać z ciepłymi chlebkami roti posmarowanymi roztopionym masłem Lurpak.

Chlebki Roti:

W misce wymieszać mąkę z solą i cukrem, dodać ciepłą wodę i wymieszać razem. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody.

Z ciasta ulepić kulki, przykryć ściereczką i odczekać ok. 10min.

Na stolnicy posypanej mąką, wałkować cienkie placuszki i smażyć na rozgrzanej patelni przez ok. 3-4 min. z każdej strony.

Podawać posmarowane roztopionym masłem Lurpak.

Smacznego!