Maślana babka drożdżowa
1. Drożdże rozpuścić w 1/2 ciepłego mleka wraz z łyżką cukru i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż drożdże "ruszą".
2. Dodać jajka oraz żółtka, pozostały cukier, rodzynki, sól oraz masło rozpuszczone w pozostałej połowie ciepłego mleka. Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką by nie obeschło.
3. Z ciasta formujemy wałek i umieszczamy w formie do babki wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną.
4.Ciasto smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem rozmąconym z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką wody, pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką by nie obeschło.
5.Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 25-30 minut, aż wierzch będzie rumiany a patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Gotowe ciasto można oblac lukrem, wówczas ładnie wygląda.