Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_gc2euj8fbaajd2p7q5i1f3qjb9, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Pistacjowe makaronikowe cakepops z maślaną dekoracją

przesłał(a) Elwira

składniki

  • 100 g białek (z około 3 jajek)
  • 110 g zmielonych migdałów
  • 200 g cukru pudru
  • 50 g cukru
  • zielony barwnik spożywczy
  • Czekoladowe ganache:
  • 225 g mlecznej czekolady
  • 180 ml śmietany kremówki
  • 30 g pasty pistacjowej
  • Krem maślany:
  • 60 g masła Lurpak w temp pokojowej
  • 1 szkl cukru pudru
  • ok 1 łyżki mleka
  • opcjonalnie barwniki spożywcze

Białka należy przetrzymać ok 24 godz w temp pokojowej. Zmielone migdały (mąkę migdałową) przesiewamy z cukrem pudrem. Następnie na moje oko to najlepszy moment aby dodać barwnik spożywczy.

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier stale miksując. Do ubitej, błyszczącej piany dodajemy cukier wymieszany z migdałami i delikatnie mieszamy szpatułką. Nie możemy mieszać za długo, aby beza nam nie opadła.

Wcześniej przygotowujemy matę silikonową lub papier do pieczenia. Masę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy zgrabne kółeczka. Makaroniki delikatnie się rozleją, więc należy zostawić pomiędzy nimi przerwy. Następnie odstawiamy nasze makaroniki aby obeschły. Ok 30 - 60 min.

Pieczemy je w temp ok 150 stopni ok 8-10 min. Nie powinny zmienić koloru. Jeżeli tak się dzieje należy zmniejszyć temp i wydłużyć czas pieczenia. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż wystygną.

Śmietanę umieszczamy w rondelku i doprowadzamy prawie do wrzenia. Zalewamy nią czekoladę z pastą pistacjową i mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy przestygnie i jest jeszcze lekko lejące, kładziemy kleks na spodzie makaronika, układamy na nim patyczek do lizaków, lekko dociskamy drugim makaronikiem.

Masło ucieramy z cukrem pudrem, ziarenkami z laski wanilii, łyżką mleka na puszystą masę.Opcjonalnie barwimy na dowolny kolor i dekorujemy nasze makaroniki masą maślaną.