Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_5lph427bfcen3b2ic616egd2d5, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Lody z masła

przesłał(a) Karolina

składniki

  • 3 żółtka
  • 55 g cukru trzcinowego drobnego
  • 125 g masła Lurpak
  • 280 ml śmietany 36%
  • 75 ml mleka pełnego (3,2%)
  • łyżeczka naturalnego cukru waniliowego

1. W rondelku z grubym dnem roztapiamy na niewielkim ogniu masło, do momentu aż zacznie orzechowo pachnieć i nieco ściemnieje. Przelewamy do niewielkiego naczynia i pozostawiamy do przestygnięcia.

2. W misce miksujemy żółtka z cukrem trzcinowym, aż masa będzie puszysta i zmieni kolor na jaśniejszy. Dolewamy cienkim strumieniem roztopione masło cały czas miksując.

3. Na niewielki ogień stawiamy rondelek i wlewamy powstałą masę jajeczno-maślaną, dolewamy mleko, śmietanę i wsypujemy cukier waniliowy. Cały czas mieszamy, do momentu aż masa zgęstnieje (należy cały czas mieszać, aby nie przypalić i nie zwarzyć masy).

4. Masę wlewamy do miski, pojemnika z zamknięciem, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie chłodzimy w zamrażalce, mieszając energicznie co ok. 30 min, aż do całkowitego zastygnięcia masy.

5. Podawać same lub z owocami.