Lody z masła
1. W rondelku z grubym dnem roztapiamy na niewielkim ogniu masło, do momentu aż zacznie orzechowo pachnieć i nieco ściemnieje. Przelewamy do niewielkiego naczynia i pozostawiamy do przestygnięcia.
2. W misce miksujemy żółtka z cukrem trzcinowym, aż masa będzie puszysta i zmieni kolor na jaśniejszy. Dolewamy cienkim strumieniem roztopione masło cały czas miksując.
3. Na niewielki ogień stawiamy rondelek i wlewamy powstałą masę jajeczno-maślaną, dolewamy mleko, śmietanę i wsypujemy cukier waniliowy. Cały czas mieszamy, do momentu aż masa zgęstnieje (należy cały czas mieszać, aby nie przypalić i nie zwarzyć masy).
4. Masę wlewamy do miski, pojemnika z zamknięciem, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie chłodzimy w zamrażalce, mieszając energicznie co ok. 30 min, aż do całkowitego zastygnięcia masy.
5. Podawać same lub z owocami.