Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_8iqeap16367gv4ojiooq97itc4, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Szparagi z jajkiem poszetowym i sosem holenderskim

przesłał(a) Jakub

składniki

  • 10 białych szparagów
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 4 jajka
  • 1 łyżka octu
  • 1 żółtko
  • 100g masła Lurpak
  • sól
  • pieprz

Szparagi obieramy i gotujemy na parze.

W dużym i wysokim garnku gotujemy wodę. Dodajemy do niej szczyptę soli i łyżkę octu. Wrzącą wodę mieszamy tak, aby na środku powstał wir. W środek wiru zdecydowanym ruchem wylewamy wybite ze skorupki jajko. Czekamy, aż białko otuli żółtko i gotujemy około 2-3 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. W ten sam sposób gotujemy kolejno pozostałe jajka.

>> Można łatwiej? Można! Na szklankę lub kubek nakładamy folię spożywczą i robimy niewielkie wgłębienie. Folię smarujemy delikatnie tłuszczem, wbijamy jajko i zawiązujemy folię jak cukierka. Taki pakunek wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 3 minut. <<

Żółtko mieszamy ze szczyptą soli i pieprzu. Cały czas mieszając dolewamy powoli roztopione masło, aż masa zgęstnieje. Tak powstały sos holenderski doprawiamy do smaku solą.

Ugotowane szparagi dzielimy na dwie porcje. Każdą z nich owijamy dwoma plasterkami szynki szwarcwaldzkiej. Na środek talerza wylewamy trochę sosu holenderskiego. Na sos kładziemy szparagi w szynce. Na górze układamy jajko. Całość delikatnie posypujemy pieprzem.