Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_t3b62u41sdonrqt8lk14l1s6kr, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Maślany placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

przesłał(a) Marianna

składniki

  • ciasto:
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 50 g rozpuszczonego masła LURPAK
  • 2 żółtka
  • 3 duże ogonki liściowe rabarbaru
  • kruszonka:
  • po 70 g masła LURPAK, cukru trzcinowego i mąki pszennej

Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem waniliowym i łyżeczka mąki. Odstawiamy na 15 minut by ruszyły.

Po tym czasie do miski wkładamy mąkę, cukier, zaczyn, żółtka oraz masło. Energicznie zagniatamy dłonią.

Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce by ciasto urosło.

Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki (razem ze skórką póki jest młody).

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem.

Przekładamy do blachy ciasto, posypujemy rabarbarem.

Zagniatamy kruszonkę z ww składników i rozsypujemy na rabarbarze.

Odstawiamy placek na pół godziny a w tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 st.C.

Po pół godzinie ciasto wkładamy n 35 minut do nagrzanego pieca. Pieczemy aż stanie się rumiane i upieczone w środku.