Maślany placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką
przesłał(a)
Marianna
Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem waniliowym i łyżeczka mąki. Odstawiamy na 15 minut by ruszyły.
Po tym czasie do miski wkładamy mąkę, cukier, zaczyn, żółtka oraz masło. Energicznie zagniatamy dłonią.
Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce by ciasto urosło.
Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki (razem ze skórką póki jest młody).
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem.
Przekładamy do blachy ciasto, posypujemy rabarbarem.
Zagniatamy kruszonkę z ww składników i rozsypujemy na rabarbarze.
Odstawiamy placek na pół godziny a w tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 st.C.
Po pół godzinie ciasto wkładamy n 35 minut do nagrzanego pieca. Pieczemy aż stanie się rumiane i upieczone w środku.