Bułka z Rybą
Najpierw piekę bułki. Mieszam suche składniki. Topię masło, dolewam mleko. Łączę Suche z mokrymi dodaję kolendrę. Wyrabiam ciasto aż przestanie się lepić. odstawiam pod przykryciem aż wyrośnie. Możesz nastawić piekarnik na 50 stopni, wyłączyć i tam zostawić ciasto przy uchylonych drzwiczkach. Jak wyrośnie formuję małe kulki. Znów odstawiam na ok 30 min. Piekę ok 15 min w 200 stopniach aż się zarumienią. Kradnę jedną świeżą bułkę i zjadam z masłem co by sprawdzić czy jest ok. Reszta niech stygnie.
Wcześniej trzeba zrobić ogórka. Składniki po prostu wymieszać. Ogórek- wydrążyć środek, pokroić i wrzucić w marynatę. Najlepiej marynatę zrobić wcześniej aby wydobyć smak imbiru. Jak nie też będzie okej. Wstaw to do lodówki na noc albo chociaż na kilka godzin.
Jak nie masz czasu daj świeży ogórek lub dobry plaster świeżego polskiego pomidora i kilka krążków ostrej białej i czerwonej cebuli.
Rybę drobno siekamy i formujemy burgery. Możesz dodać odrobinę jasnego sosu sojowego. Ja nie doprawiam. Dobra ryba nie potrzebuje tego :) Smażę po ok 2 minuty z każdej strony i dodatkowo raz jeszcze po ok 1 min.
Ja lubię jak mięso pozostaje w środku różowe więc dla siebie smażę tylko po ok 1 min z każdej strony.
Sos holenderski: roztapiam masło, żółtka ubijam w miseczce nad garnkiem z gorącą wodą, dodaję ok łyżeczkę octu. Żółtka ubijam aż zjaśnieją. Trzeba to robić energicznie i uważnie żeby nie zrobiła nam się jajecznica. W razie potrzeby odstaw miskę od gorącej wody. Stopniowo dolewam masło i odrobinę soku z cytryny- na oko ok 1 łyżeczki. Sól i sporo świeżego kolorowego pieprzu. Ma być dość gęsty. Jak ciasto naleśnikowe. W miarę stygnięcia zgęstnieje.
Na patelni smażę plasterki boczku. Dobrze podbić smak miodem lub syropem klonowym. Smażę po ok 1-2 min z każdej strony aż zrobi się chrupiący.
Na tej samej patelni przypiekam przekrojone na pół bułeczki. Stają się chrupiące i chłoną smak boczku!
Mamy już wszystko. Dodajemy rukolę. Składamy w całość. Kolejność dowolna. Jak się nie boisz daj jeszcze świeżą miętę. Nie bój się ;)
Smacznego!